Tony räddade livet på drunknande katt

Publicerad 2016-04-29

Katten var mycket medtagen efter att ha kämpat för sitt liv i vattnet.

Tony Lemström såg en katt som höll på drunkna när han var på väg till jobbet.

Då slängde han ifrån sig mobilen och astmamedicinen och hoppade i ån.

– Jag hade inte hjärta att lämna den där, säger han till Aftonbladet.

Häromdagen stod Tony Lemström för en riktig hjälteinsats. När han var på väg till tåget för att åka till jobbet skulle han svänga in och köpa en kopp te. Då hörde han ett ljud som lät som en ledsen katt.

– Jag tittade runt omkring mig och alla bara fortsatte gå. Jag tog en snabb titt ner i ån men såg ingen katt.

Så Tony gick vidare. Men snart hörde han jamanden igen.

– Då bestämde jag mig för att leta upp katten.

Kämpade för sitt liv

Han lutade sig över kanten och fick syn på katten. Då skyndande han ner till åkanten och såg katten kämpa för sitt liv.

– Jag hörde den jama en sista gång. Då tog jag en snabb bild. Men när den slappnade av med huvudet åkte huvudet ner under vattnet. Då slängde jag mobilen och astmamedicinen och hoppade ner i vattnet, säger han.

När Tony fick upp katten på land var den medvetslös. Så han la den på sin underarm och lutade den neråt för att få ut vattnet ur lungorna på den. Sedan påbörjade han hjärt-lungräddning.

– Efter 5 minuter fick jag en reaktion. Den började andas och jama. Då gjorde jag bedömningen att katten måste ha hjälp direkt. Så jag sprang fram till första bästa bil.

Tog av sin jacka

I bilen fanns en äldre herre som följde med Tony till katten. Mannen tog av sig sin jacka och virade in katten i den. De ringde till polisen, men telefonkön var lång och Tony var tvungen att hinna med tåget till jobbet.

– Så jag sa ”Nu har jag gjort nummer 1, kan du göra nummer 2?”. Han sa ”Absolut, du kan lita på mig”. Och eftersom han hade gett sin egen jacka till katten kände jag att jag kunde lämna katten med gott samvete.

Efterlyser ägaren

Efteråt skrev Tony ett Facebookinlägg där han efterlyser kattens ägare.

– Jag väntar på att ägaren ska höra av sig. Det har mest varit spekulationer hittills. Det här hände i Köping men en äldre kvinna i Göteborg skrev att katten var död. En annan skrev att det var hennes grannes katt och att den har avlidit. Men jag har inte fått något konkret svar från en ägare, säger Tony Lemström.

Följ ämnen i artikeln