Natofrågan splittrar Kristdemokraterna

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-09-03

Ebba Busch Thor vill att Sverige går med i Nato.

Men svängningen i frågan splittrar Kristdemokraternas partitopp.

Flera tunga namn vill hålla fast vid den gamla Hägglund-linjen.

Frågan om ett svenskt Natomedlemskap har varit laddad för Kristdemokraterna. Efter att länge ha varit emot öppnade partiet för två år sedan för en ordentlig utredning av frågan.

Dåvarande partiledare Göran Hägglund betonade vikten av en parlamentarisk och förutsättningslös utredning där för- och nackdelar med ett medlemskap prövas.

”Vi klarar oss inte själva”

I förrgår gick Ebba Busch Thor ut med att hon vill att Sverige blir medlem i försvarsalliansen.

– Vi är ett relativt litet land med ett strategiskt viktigt läge i Östersjöregionen. Vi bedömer att vi inte klarar oss själva utan behöver samarbeta med andra för att klara vår försvarsförmåga och det behöver vi göra i ett Natomedlemskap, sa hon till TT.

Majoriteten i partistyrelsen står bakom förslaget – men flera vill i stället fortsätta på Göran Hägglunds linje.

Enligt uppgifter till SR:s Ekot reserverade sig både vice ordförande Jakob Forssmed och andra vice ordförande Emma Henriksson mot beslutet. Något som även källor till Aftonbladet bekräftar.

Anders Sellström, ledamot i partistyrelsen, var en av dem som röstade emot.

– Min uppfattning är att vi ska hålla fast vid den gamla linjen, att vi utreder det ordentligt först och sedan tar ställning, säger han.

”Spänningen finns”

Frågan avgörs på Kristdemokraternas riksting i höst.

– Det kommer självklart bli en diskussion. Det finns både de som vill gå med ögonaböj och de som absolut inte vill gå med. Den spänningen finns i partiet, säger Anders Sellström.

Centerpartiets partistyrelse har också svängt och är nu för ett medlemskap i Nato. Moderaterna och Folkpartiet vill sedan tidigare att Sverige går med. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är emot.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger till TT att ett svenskt medlemskap inte är aktuellt. Det ingår inte i försvarsöverenskommelsen mellan regeringen, M, C och KD och saknar majoritet i riksdagen, säger han.

Aftonbladet har sökt Jakob Forssmed och Emma Henriksson.

Läs också: Debatt – borde vi gå med i Nato?

Här är argumenten för och emot.

Följ ämnen
Nato

Allan Widman: JA – vi klarar oss inte på egen hand

Stig Henriksson: NEJ – låt inte Putin skrämma in oss

Följ ämnen i artikeln