SD-förslaget: Nytt statligt bolag ska bygga kärnkraft

Uppdaterad 2023-09-07 | Publicerad 2023-09-06

Tidöpartierna har utlovat en rejäl offensiv för svensk kärnkraft. Än så länge finns inga ansökningar om att bygga nya reaktorer och nu vill Sverigedemokraterna ta ett nytt grepp om Vattenfall.

Partitoppen Tobias Andersson föreslår ett nytt statligt kärnkraftsbolag som helt ska fokusera på byggandet av ny kärnkraft.

– Det skulle vara en bra lösning, säger SD-toppen Tobias Andersson.

Regeringen har lovat att det första spadtaget för nya kärnreaktorer ska tas under mandatperioden.

Om regeringen ska kunna hålla sitt löfte är det bråttom. Som Aftonbladet tidigare rapporterat har Vattenfalls tidigare beräkningar visat att bara tillståndsprocessen tar fem till sex år.

Tidöavtalet slår fast att Vattenfall ska få direktiv om att upphandla ny kärnkraft, men flera ministrar har börjat tveka kring om det är nödvändigt.

SD-toppen Tobias Andersson.

”En bra lösning”

Nu ökar den interna pressen i regeringsunderlaget. Sverigedemokraterna vill att ett nytt statligt bolag bildas som har som huvudmål att få ny kärnkraft på plats så snart som möjligt.

– Det skulle vara en bra lösning för att kunna snabba på processerna, säger Tobias Andersson, SD:s ordförande i riksdagens näringsutskott.

Det nya statliga kärnkraftsbolaget kan antingen vara ett dotterbolag till Vattenfall eller ett helt fristående bolag, säger Tobias Andersson vidare.

”En obstruktion mot regeringens energipolitik”

Enligt SD-toppen finns ett kärnkraftsmotstånd i delar av Vattenfall som hindrar att bolaget går fram snabbare i arbetet med nya reaktorer.

– Det kommer man runt om det blir ett nytt bolag. Man får bort den organisationskulturella begränsningen.

– Man pratar om affärsmässighet. Om rädslan är att investeringar i kärnkraft påverkar deras räntekostnader så är det en rimlig invändning. Men om det är en ursäkt för att man inte vill vara med i kärnkraftsbyggnation så är det en obstruktion mot regeringens energipolitik.

Sverigedemokraten ser gärna ett samarbete mellan Sverige och Finland om ny kärnkraft, kanske genom ett nytt svenskt statligt bolag och finska energibolaget Fortum.

– Vi har en kompetens inom industrin i Sverige. Finland har länge haft god kunskap om kärnkraft och stödtjänster kopplade till det. Ska det här ske snabbt så tror jag absolut att det finns ett stort mervärde i att stater och bolag samverkar. Det kan handla om gemensam upphandling av reaktorer.

Forsmark 1 och 2 i Östhammars kommun.

Följ ämnen i artikeln