Klimataktivister hällde svart sörja i Fontana di Trevi – borgmästaren: ”Basta!”

Publicerad 2023-05-21

Ett tiotal aktivister från gruppen Ultima Generazione har hällt flytande träkol i Roms populära fontän Fontana di Trevi, enligt italienska nyhetsbyrån Ansa.

Roms borgmästare ryter ifrån.

– Jag heter Mattia, är 19 år gammal och har bestämt mig för att begå civil olydnad, säger en av aktivisterna enligt Ansa.

Aktivisterna ska ha ställt sig mitt i fontänen, hållit upp en banderoll med orden ”vi betalar inte för fossilet” och skrikit ”vårt land dör”.

Roms lokala polis tog sig till platsen för att avbryta händelsen där turister och förbipasserande samtidigt hävde ur sig förolämpningar mot gruppen.

Tog över Fontana di Trevi.

Riktas mot katastrofen i Emilia-Romagna

Gruppens upprörda känslor riktas mot den pågående naturkatastrofen i Emilia-Romagna som hittills skördat 14 liv och oförmågan att nå 1,5 graders-målet.

– Vår regering fortsätter att finansiera fossilindustrin med tiotals miljarder euro varje år. Vi gör nu uppror mot de som dömer oss till döden, sade aktivisten.

Borgmästaren: ”Nu räcker det!”

Både Roms borgmästare Roberto Gualtieri och Italiens kulturminister Gennaro Sangiuliano uttryckte missnöje mot klimataktivisterna på södagen.

– Ekovandalernas attacker mot monument börjar bli en tjatig ritual som förstör, sade Gennaro Sangiuliano.

Roms borgmästare Roberto Gualtieri sade att det kommer bli dyrt och komplicerat att rengöra Fontana di Trevi.

Roms borgmästare (till höger) på gladare humör.

– Jag hoppas att skadorna på fontänen inte är permanenta. Nu är det nog med de här absurda aggressionerna mot vårt kulturarv, sade borgmästaren.

För att bli av med sörjan måste man nu tömma fontänen på allt vatten. 300 000 liter ska forslas ut.

Edward Blom rasar mot aktionen på Twitter

52-årige tv-profilen Edward Blom ansluter till den upprörda kören.

”Vilka förbannade svin! Förstöra en så förtrollad plats. Folk som förstör konst borde buras in på livstid!”, skriver han på Twitter.