Ulf Kristersson om sin viktigaste uppgift: Få slut på vansinnet

Publicerad 2024-04-12

Efter mordet i Skärholmen slår statsminister Ulf Kristersson (M) återigen fast att regeringens viktigaste uppgift är att bekämpa det grova våldet.

Men frågan om när den kampen är vunnen lämnas obesvarad.

– Det går inte att kvantifiera i någon annan mening än den intuitiva, säger statsministern.

Efter att Natoprocessen nu är avslutad och Sverige är inne i den militära alliansen lägger regeringen fullt fokus på att bekämpa den grova brottsligheten.

I sitt tal på Moderaternas Sverigemöte i Stockholm, som samlar omkring 1 800 moderater från olika delar av landet, pekade statsminister Ulf Kristersson (M) ut linjen.

– För oss här inne och för den regering jag leder, är ingenting viktigare än att få ett slut på det här vansinnet, sa statsministern.

Ulf Kristersson höll tal på moderaternas Sverigemöte.

Kristersson: Trygghetens Sverige är en olåst cykel

Mordet i Skärholmen för återigen upp den grova brottsligheten högt på den politiska agendan. Tidöpartierna har sökt väljarnas förtroende för att göra stor skillnad i brottsbekämpningen.

Om Ulf Kristersson inte lyckas övertyga väljarna om att Sverige är på rätt väg, kan han få svårt att få förnyat förtroende för att fortsätta leda landet.

Men frågan är hur Tidöpartierna kan bevisa att Sverige är på rätt väg. Flera lagändringar har gjorts, polisen har fått nya verktyg och fler förslag är på väg.

I närtid är förslaget om visitationszoner ett tydligt exempel på Tidöpartiernas politik, i jämförelse med oppositionen som inte röstat för zonerna.

I sitt tal målade Ulf Kristersson upp en idealbild av det Sverige som regeringen arbetar efter:

– Trygghetens Sverige, där en olåst cykel inte är ett tecken på glömska, utan på att brottsligheten är låg, sa Kristersson.

Ulf Kristersson i samtal med finansminister Elisabeth Svantesson.

”Går inte att kvantifiera”

Men i dagsläget är Sverige långt ifrån det läget. Det grova våldet fortsätter och nya gränser överträds – Skärholmen är ett bevis på det.

På en pressträff efter talet på fredagen sa Ulf Kristersson återigen att förändringen till det bättre kräver tid, kanske hela 2020-talet.

Att konkretisera när regeringen lyckats med sin uppgift visar sig vara svårt.

– Det går inte att kvantifiera i någon annan mening än den intuitiva. Alla förstår att i alla länder kommer det alltid finnas brott, ingen är naiv. Men det är en helt annan sak att allvarliga saker händer undantagsvis än det som hänt i Sverige de senaste tio, femton åren, säger Ulf Kristersson och fortsätter:

– Den intuitiva svenska upplevelsen av vart vi är på väg någonstans. Vi skulle vilja att samtalen vid köksborden handlar om en ljusnande framtid. Det går, vi kommer att komma dit. Men det är mycket kvar och i går fick vi en osedvanligt brutal påminnelse om detta.

Om Åkessons (SD) kritik: ”Det här är politiskt ledarskap”

På fredagen krävde SD-ledaren Jimmie Åkesson i en intervju med Aftonbladet att nya förslag, som går utanför ramarna, nu tas fram. Åkesson pratar om att politiker måste ”förklara krig” mot brottsligheten.

Bland annat vill han ha upp frågan om beväpnad militär på gator och torg på bordet igen.

Åkesson kallade också Magdalena Anderssons (S) och Ulf Kristerssons (M) besök i Skärholmen efter dådet för ”posering”.

På plats i Skärholmen fanns också boende och anhöriga som var mycket upprörda på politikerna under besöken.

Ulf Kristersson säger att han har stor respekt för frustrationen, men anser ändå att det var rätt att åka ut till Skärholmen.

– Det här är politiskt ledarskap. Orkar man inte åka ut när det händer allvarliga saker, vad gör man då som är viktigare? frågar sig Ulf Kristersson.