Problemen hopar sig för Ulf Kristersson

Moderaterna tycker att de är ett missförstått parti. En vanlig känsla som infinner sig i partier som det inte går så bra för.

Vad kommer ens att finnas kvar av moderat glädje när ruset efter Nato-medlemskapet lagt sig. Det kan bli en ordentlig baksmälla för partiet.

Här är tre anledningar varför:

Visst ligger det ju i politiska mötens natur att framhäva det egna partiets förträfflighet och framgångar, men på Moderaternas Sverigemöte kommer det budskapet med en underliggande dissonans. Moderaterna är just nu ett parti vars utmaningar är större än dess framgångar.

 

1. Det fruktansvärda våldets verkningar

Moderaterna gick till val på att stoppa våldsvågen och hårdare tag. Visst var det så att Ulf Kristersson diskret nämnde att det kommer att ta många år att vända utvecklingen, men rubriken var ändå att nu ska Moderaterna sätta stopp för våldet. Ett orealistiskt mål och så har det inte blivit. Istället möts nu Moderaterna på sitt Sverigemöte i skuggan av dödsskjutningen i Skärholmen i Stockholm, där en man sköts ihjäl framför sin 12-åriga son. Mötet inleddes med en tyst minut, men frågorna återstår – vad kan politiken göra för att förhindra att något liknande händer igen.

När Ulf Kristersson åkte ut till Skärholmen efter skjutningen möttes han av arga och besvikna boenden. Finns det inga tydliga resultat eller tecken på att regeringen har vänt våldsspiralen när vi närmar oss valet 2026, kommer även väljarna att vara besvikna på Moderaterna och partiet riskerar att fortsätta sin nedåtgående valtrend.

 

2. Kristerssons haltande ledarskap

Den turbulenta debatten kring den nya könstillhörighetslagen har satt ljuset på det bristande ledarskapet i Moderaterna. Utan att ta alla turer en gång till så har lagen väckt upprörda känslor genom hela partiet, från lokalpolitiker till riksdagsgrupp och regering. Knappt hade partipiskan slutat vina över riksdagsgruppen för att få dem att motvilligt ställa sig bakom den nya lagen, förrän deras partiledare och statsminister var ute och själv var kritisk till avgörande delar av den nya lagen. Resultatet var panik i partiet och krismötena har avlöst varandra den senaste veckan.

I politiken i allmänhet och Moderaterna i synnerhet vässas knivarna så snart det vädras svaghet. Sån är tiden just nu i Moderaterna. Ulf Kristerssons otydlighet och uppenbara vända-kappan -efter-vinden-beteende har fått partiet att titta bortom valet 2026 och fundera över vem som kan ta över efter Kristersson.

Ulf Kristersson höll tal på Sverigemötet under fredagen.

 

3. Anna Kinberg Batra – en bubblare till problem

När en politiker går i ”pension” finns det inget bättre sätt att både belöna dem för lång och trogen tjänst och samtidig minska risken för kritiska attacker, som att göra dem till landshövding. Landshövdingen är chef över en länsstyrelse och alltså en myndighetschef som regeringen utser.

Några månader efter valet utsåg den nya moderatledda regeringen den förra partiledaren Anna Kinberg Batra till landshövding i Stockholm. Men det visar sig att steget från politiken till myndighetsvärlden inte gått helt smärtfritt för Kinberg Batra. Aftonbladet har under de senaste veckorna kunnat rapportera om misstänkt vänskapskorruption och dålig arbetsmiljö under Kinberg Batras ledarskap.

Moderaterna kämpar redan med bilden av partiet som ett opålitligt parti, en hög partirepresentant med bristande omdöme är det sista partiet behöver.