Åkesson i möte med högerextrem partiledare

Uppdaterad 2019-07-16 | Publicerad 2013-10-18

Här träffar SD-ledaren Jimmie Åkesson högerextrema Front Nationals partiledare Marine Le Pen i Sveriges riksdag.

Mötet handlade om ett eventuellt samarbete mellan partierna i EU-parlamentet.

– Man bör ju söka kontakt med parter som har liknande syn i frågor som man tycker är viktiga i parlamentet, säger stabschefen Linus Bylund.

Marine Le Pen, partiledare i franska Front National, representanter från belgiska Vlaams Belang och personer från österrikiska FPÖ var alla i Sverige under fredagen för ett möte med den paneuropeiska gruppen European Alliance for Freedom (EAF), där riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) sitter med.

Då passade Marine Le Pen på att träffa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i Sveriges riksdag.

– Front National har inlett en sund resa med Marine Le Pen som ledare jämfört med tidigare, säger Åkesson till TT.

Det finns beröringspunkter i EU-kritik och invandringspolitik, säger han till nyhetsbyrån, men inget är klart.

Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund berättar om besöket:

– Det passade sig att hälsa och prata lite. Det är ju Europaval i vår. Inför det bör man kontakta och föra dialog med partier som man kan tänka sig att samarbeta med, säger Linus Bylund.

En guide visade de europeiska ledarna runt i Sveriges riksdag, och Jimmie Åkesson ska både ha hunnit med att dricka kaffe och byta några ord med Marine Le Pen.

”Ville ses och träffas”

– En viktig anledning till att träffas är att tredje part, alltså ni i media, inte alltid är jätteduktiga på att ge en nyanserad bild av deras politik eller ställningstaganden. Då ville vi ses och träffas i stället, säger Linus Bylund.

De här partierna beskrivs ofta som högerextrema, är det ett epitet ni är bekväma att samarbeta kring i EU-parlamentet?

– Om man tittar på hur ni skriver om vårt parti och det läses av någon i Frankrike skulle de tro att vi är jättehemska. Naturligtvis fungerar det likadant åt andra hållet.
Linus Bylund tror att ett samarbete partierna emellan kan handla om framförallt europeisk invandringspolitik och ”kritik mot överstatligheten”.

– Sverige har 20 parlamentssäten, vi kan tänka oss att vi får två av dem efter valet. Då är vi väldigt ensamma om vi inte söker samarbete med andra, säger han.

Reagerar

Gustav Fridolin (MP), språkrör i Miljöpartiet, kritiserade Jimmie Åkesson senast i onsdagens partiledardebatt i riksdagen för att samarbeta med de europeiska partierna, som språkröret anser har starka antisemitiska kopplingar.

Han reagerar starkt på mötet som ägde rum mellan Åkesson och Le Pen.

– Det här är partier som inte ens Silvio Berlusconi i Italien och Dansk Folkeparti vill samarbeta med. Front Nationals förre ledare är dömd för att ha förnekat förintelsen. Vlaams Belang är fortsättningen på ett parti som är så extremt att det inte var tillåtet i Belgien en period. Det är uppenbarligen partier som Sverigedemokraterna nu vill ge sitt stöd, säger han.
Den förre partiledaren för Front National är Marine Le Pens far Jean-Marie Le Pen. Han dömdes 2008 för att 2005 ha sagt att naziockupationen i Frankrike ”inte var särskilt omänsklig”.