Lukasjenko: Ingen dör av corona i Vitryssland

TT TT-Reuters

Publicerad 2020-04-14

Vitrysslands auktoritäre president Aleksandr Lukasjenko har visat ointresse för att bry sig om coronaviruset. Och nu har han ännu ett drastiskt uttalande att komma med:

– Ingen kommer att dö av coronaviruset i vårt land. Jag utropar detta offentligt. Vi har redan hittat kombinationer av läkemedel för att rädda människor.

Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild.

Men enligt texten från statliga nyhetsbyrån Belta klargör inte Lukasjenko vilka dessa läkemedel är. Han har tidigare brännmärkt oro för viruset som "psykotiskt" och sagt att vodka och bastubad är bra kurer.

I det vitryska samhället pågår också livet i princip som vanligt. Arbetsplatser och restauranger är öppna och idrottsevenemang går av stapeln.

Hälsovårdsdepartementet motsäger presidenten och rapporterar att 29 av totalt 2 919 bekräftat smittade i Vitryssland hittills har avlidit. Men det avfärdar Lukasjenko med att de döda hade andra problem, som hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

– Därför säger jag att inte en enda person dog enbart av coronaviruset.

Lukasjenko uppmanar också folk att förbli mentalt okuvade.

– Om en person förblir positiv kommer den att vara frisk.

Den officiella statistiken om viruset har ifrågasatts av Lukasjenkos kritiker som menar att det finns anledning att tro att myndigheterna ligger lågt på grund av presidentvalet som är planerat till senare i år.

Både Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko och hans ryska kollega Vladimir Putin är förtjusta i ishockey. Arkivbild.