Borgmästare ska ha kidnappats – Zelenskyj rasar

Uppdaterad 2022-03-13 | Publicerad 2022-03-12

Melitopols borgmästare Ivan Fedorov ska ha kidnappats av de ryska styrkorna.

Nu rasar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Ryssarna beter sig som IS-terrorister, säger han.

Följ ämnen
Ukraina

Enligt det ukrainska parlamentet ska borgmästaren ha kidnappats när han befann sig vid den ockuperade staden Melitopols krishögkvarter för att lösa problem med förnödenheter till invånarna.

Bilder från övervakningskameror påstås visa hur tio ryska soldater för bort en svartklädd Fedorov med en säck på huvudet .

– Han har vägrat samarbeta med dem, säger parlamentet i ett uttalande.

I Zelenskyjs tal i natt rasade han mot de ryska styrkorna som uppges ha kidnappat en borgmästaren.

President Zelenskyj höll ett nytt tal till folket under natten där han bekräftade uppgifterna om att Ivan Fedorov blivit bortförd och krävde att han omedelbart släpps.

– Det här är ett uppenbart tecken på svaghet hos angriparna. De har nått en ny fas av terror där de fysiskt försöker eliminera representanter för Ukrainas legitima lokala myndigheter.

Inte första kidnappningen

– Kidnappningen är därför inte bara ett brott mot en specifik person, ett specifikt område och inte bara mot Ukraina. Det är ett brott mot demokratin. De ryska angriparna beter sig som IS-terrorister, säger han.

Enligt det ukrainska parlamentet är det inte första gången en myndighetsperson kidnappas i området. Tidigare har även Leyla Ibragimova, regionfullmäktige i Zaporizjzja 120 kilometer norr om Melitopol, förts bort innan hon släpptes några dagar senare.