Ljuset tillbaka – dagen nu längre än natten

Publicerad 2022-03-20

Nu är det vårdagjämning och från och med i eftermiddag får vi mer dag än natt i Sverige. Nu går också norra delen av landet om södra delen i dagslängd.

Äntligen, tänker nog många när de ljusa timmarna blir fler än de mörka. Efter en mörk vinter vänder det i dag, söndagen den 20 mars. Då infaller vårdagjämningen, alltså den dag när dag och natt är lika långa. Mer exakt inträffar vårdagjämningen strax efter 16.30.

— Den exakta tiden beror på hur jordaxeln är vinklad. Det är precis mitt emellan vinter- och sommarsolståndet, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Där går gränsen

I år infaller vårdagjämningen den 20 mars. Från och med nu har vi fler ljusa timmar än mörka per dygn. Arkivbild

Den som gillar ljuset kan nu passa på att njuta fram till sommarsolståndet, som i år inträffar den 21 juni. Då vänder det och dagarna blir återigen kortare. Den 23 september, vid höstdagjämningen, är dag och natt lika långa igen och därefter vinner mörkret fram till den 21 december.

— Vid vårdagjämningen går också norra Sverige om södra vad gäller dagslängd. Gränsen går lite grovt mellan Svealand och södra Norrland, säger Emma Härenstam.

Den som tycker att ljuset kommer snabbare under vissa perioder har helt rätt. Mellan mitten av januari till mitten av april blir dagarna mellan fyra och åtta minuter längre per dygn i södra och mellersta Sverige. Men norr om polcirkeln kan det handla om 20 minuters skillnad varje dag.

Har ingen betydelse

Vårdagjämningen inträffar i det ögonblick då solens centrum passerar himmelsekvatorn på väg norrut.

Meteorologiskt sett har varken vårdagjämningen eller höstdagjämningen någon direkt betydelse. Den meteorologiska våren inträffar efter den 15 februari när medeldygnstemperaturen ligger mellan noll och tio grader, sju dagar i följd.

— Men det är ju större chans att temperaturen stiger när vi får längre dagar. De sydligaste delarna av Götaland har haft vår sedan mitten av februari, säger Emma Härenstam.

Följ ämnen i artikeln