Uppgifter: Putin sätter in syriska legosoldater i kriget

Uppdaterad 2022-03-08 | Publicerad 2022-03-07

Putin rekryterar syriska legosoldater till kriget i Ukraina, uppger Wall Street Journal.

De har erfarenhet av strider i stadsmiljö och kan sättas in i Kiev.

Enligt tidningen är flera av syrierna på plats i Ryssland och förbereder sig.

Redan för en vecka sedan rapporterade den syriska tidningen Deir Ezzor 24 att Ryssland erbjuder 200–300 dollar för sex månaders tjänst i Ukraina. Enligt uppgifterna riktade Putin in sig på syrier som tidigare stridit mot rysk betalning i Libyen.

På lördagen kom liknande uppgifter i arabiska Asharq al-Awsat. Enligt den London-baserade tidningen lovas syrier som strider i Ukraina 7 000 dollar för ett sjumånaderskontrakt.

Nu skriver amerikanska Wall Street Journal att Ryssland har rekryterat ett okänt antal syriska legosoldater som är specialiserade på urban krigföring.

Tidningen hänvisar till fyra amerikanska myndighetskällor och uppger att flera av syrierna redan är på plats i Ryssland. Där gör de sig nu redo för att sättas in i Kiev, enligt en av Wall Street Journals uppgiftslämnare.

Ryssland gick 2015 in på president Bashar al-Assads sida i Syrienkriget och har anklagats för urskillningslösa bombningar mot sjukhus och andra civila mål.

När FN:s generalförsamling förra veckan röstade om att fördöma Rysslands invasion av Ukraina var Syrien ett av blott fyra länder som röstade emot. De övriga var Nordkorea, Eritrea och Belarus.

Putin har sedan tidigare satt in tjetjenska soldater i kriget. Ukrainska källor har uppgivit att även belarusiska trupper deltar på Rysslands sida, något regimerna i både Minsk och Moskva har förnekat.

Utländska soldater från hela västvärlden strider också på Ukrainas sida mot Ryssland. Omkring 3 000 amerikaner hade förra veckan ansökt om att delta, uppger Business Insider.