Sundsvallspolisen följer drogkriget – på 40 mils avstånd

Uppdaterad 2023-01-20 | Publicerad 2023-01-19

Två rivaliserande nätverk gör upp om droghandeln i Sundsvall.

Sundsvallspolisen följer utvecklingen på 40 mils avstånd.

– Jag tror tyvärr att vi kommer att drabbas också, säger lokalpolisområdeschefen Josef Wiklund.

Flera av de senaste sprängdåden och skottlossningarna i Stockholmsområdet kan kopplas till samma måltavla, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Polisen misstänker att den 24-åriga mannen kontrollerar narkotikahandeln i Sundsvall och att ett rivaliserande nätverk nu är ute efter honom, enligt uppgifterna.

Han har dömts för flera brott, däribland narkotikabrott och grovt vapenbrott och befinner sig just nu utomlands. Dåden ska ha riktats mot människor i hans närhet för att skrämma honom.

Sundsvalls lokalpolisområdeschef Josef Wiklund uppger att man inte är inblandade i utredningen av dåden, men att man följer utvecklingen.

– Det är ingen nyhet att vi har kriminella aktörer inom den organiserade brottsligheten som rör sig mellan Stockholm och Sundsvall. Jag vet inte vem den 24-åriga personen syftar till, men vi har koll på de personer som vi behöver ha koll på för att säkerställa att vi inte får en upptrappning.

”Är mer på tårna”

Efter dåden i Stockholm har Sundsvallspolisen höjt sin beredskap.

– Vi försöker möta det och i den mån vi kan förhindra att våldsdåd ska begås. I och med med här upptrappningen i Stockholm är vi mer på tårna och mer förberedda, säger han och fortsätter:

–Vi försöker försvåra och vissa att det här inte är någon bra plats att tjäna pengar på genom att kontrollera personer vi tycker är intressanta och som har kopplingar till nätverken. Vi är väldigt offensiva och stoppar bilar och genomför husrannsakningar.

Väntar ni er våldsdåd även i Sundsvall?

– Vi har haft en uppgång av grova våldsbrott de senaste åren och jag vågar påstå att vi redan är där på många sätt. Vi har redan våldsupptrappning som påverkar oss och som riktar sig mot personer som lever i de här miljöerna. Jag kan inte säga att vi inte kommer att drabbas, jag tror tyvärr att vi kommer att göra det.

Sundsvalls lokalpolisområdeschef Josef Wiklund.

”Ska inte få fäste”

Hur har det kunnat bli såhär?

– Visste jag det skulle jag mer än gärna berätta. Det är otroligt svårt, men jag tycker att det är viktigt att nyansera. Likgiltigheten de här nätverken visar, och risken för att en tredje person ska bli skadad ökar ju fler grova våldsbrott vi ser. Däremot tycker jag det är viktigt att belysa att vi generellt sett en brottsminskning i samhället. Vi måste fortsätta var offensiva och se till att de här nätverken inte får fäste.

Följ ämnen i artikeln