Han dödades av fem poliser – filmbevisen har släppts

Publicerad 2023-01-28

Filmen visar när fem poliser turas om att slå och sparka Tyre Nichols, 29.

Den beskrivs som ”trots mot mänskligheten” och nu bävar USA för reaktionerna efter att den släppts.

Mannen hörs flera gånger ropa det som ska bli hans sista ord:

– Mamma, mamma, mamma!

Småbarnspappan Tyre Nichols hade varit och fotograferat solnedgången och var på väg hem i sin bil när han stoppades i en trafikkontroll i Memphis den 7 januari.

Polisrapporten dagen efter talade om ”vårdslös körning”, men utan att utveckla hur. Den beskriver hur det uppstått ”en konfrontation” och att föraren sedan flydde till fots.

När poliserna jagade efter uppstod ”ännu en konfrontation”, hette det. Efteråt fördes Tyre Nichols till sjukhus med livshotande skador. Tre dagar senare var han död.

Polismännens kroppskameror har fångat förloppet i flera stundtals skakiga klipp med ljud. Våldet syns även i en sammanhållen ljudlös sekvens från polismyndighetens egen övervakningskamera på en gatlykta.

Tyre Nichols stoppades först för ”vårdslös körning”, enligt polisrapporten.

Redan innan de fyra filmerna gjordes offentliga vid 01 på lördagen, svensk tid, hade de lett till att poliserna fått sparken och åtalats.

Tre av filmerna kommer från polismännens kroppskameror. Där syns hur Tyre Nichols slits ut ur bilen vid det första ingripandet.

– Jag har inte gjort något. Jag försöker bara komma hem, hörs han säga.

Poliserna håller ner honom.

– Okej, jag är på marken, säger han flera gånger.

Poliserna riktar en elpistol mot honom och sprejar honom med pepparsprej. Tyre Nichols lyckas då springa iväg. Poliserna följer efter.

Åtta minuter senare sker nästa ingripande, i en korsning bara ett 70-tal meter från Nichols hem. Det som händer nu syns bara fragmentariskt i filmerna från polisernas kroppskameror.

Nichols ropar flera gånger på sin mamma, i hopp om att hon ska höra honom. Poliserna ses slå honom och försöka sätta handbojor på honom.

Tyre Nichols skriker. En polis hörs säga:

– Jag ska banka skiter ur dig med batongen.

I filmen från övervakningskameran på gatlyktan syns våldet i sin helhet. Fyra poliser turas om att slå och sparka 29-åringen minst nio gånger under drygt tre minuter.

Han ses inte göra något motstånd, men blir fasthållen med händerna bakom ryggen samtidigt som han fortsätter ta emot sparkar, knytnävsslag och batongslag. Ytterligare en polis ses delta i våldet efter en stund.

Tyre Nichols faller ner på gatan, till synes livlös. Poliserna släpar honom till en bil bredvid och sätter honom upp. Han ramlar ner på sidan igen flera gånger.

Poliserna ses inte göra något för att hjälpa honom. Först omkring 25 minuter efter våldsscenerna syns ambulansen i bild och 29-åringen förs till sjukhus.

De fem åtalade polismännen: Taddarius Bean, Demetrius Haley, Emmitt Martin III, Desmond Mills Jr och Justin Smith.

Misstänks för mord och kidnappning

Enligt CNN var minst åtta polismän på plats. Fem av dem misstänks nu för bland annat mord och kidnappning. Den senare brottsrubriceringen är ovanlig i samband med polisingripanden, men avser att Tyre Nichols frihetsberövades på ett olagligt sätt, enligt åtalet.

Två ambulanssjukvårdare har dessutom tagits ur tjänst för utredning om de agerade tillräckligt snabbt och resolut efter att de kommit på plats.

En av de fyra filmerna togs av polismyndighetens egen övervakningskamera på en gatlykta. Där syns hur poliserna i flera minuter turas om att slå och sparka Tyre Nichols. Han får även ta emot slag med en batong.

På förhand hade filmerna bara visats för ett fåtal inblandade parter, inklusive 29-åringens anhöriga. Såväl polischefen som familjens advokat har beskrivit innehållet med stark avsky.

– Han var försvarslös hela tiden. Han var en mänsklig piñata för de här polismännen. Det var ett oförvanskat, ogenerat, oavbrutet våld mot den här unga mannen i tre minuter, sa advokaten Antonio Romanucci tidigare i veckan enligt ABC News.

Polischefen Cerelyn Davis sa på fredagen till CNN att filmen visar ”handlingar som trotsar mänskligheten” och kallade den ”fasansfull”.

Polischefen manar till lugn

I ett tal till invånarna dagen före, publicerat på polisens Youtube, sa hon att hon väntade sig protester när filmerna släppts. Hon manade till lugn och sa att staden står inför ”ett avgörande ögonblick”:

– Det här är inte bara ett tjänstefel. Det här är brist på grundläggande mänsklighet mot en annan individ.

Cerelyn Davies – svart liksom såväl Tyre Nichols som de fem poliserna – jämförde ingripandet med den historiska misshandeln av Rodney King 1991. När poliserna frikändes i den efterföljande rättegången dödades över 50 personer i kravaller på Kaliforniens gator.

– Jag var inom rättsväsendet vid Rodney King-händelsen och det är samma sorts beteende, en sorts grupptänkande. Jag skulle säga att det är ungefär samma sak, om inte värre, sa hon i en intervju på fredagsmorgonen.

Polischefen uppgav också att inget i utredningen hittills tyder på att Tyre Nichols gjort sig skyldig till trafikbrott före det dödliga ingripandet. Varken trafikkameror eller polisernas kroppskameror visar något som stödjer påståendet, sa hon.

– Vi har inte kunnat bekräfta det. Det betyder inte att inget har hänt, men det finns inga bevis.

Nichols mamma RowVaugn Wells vid en presskonferens med bland andra människorättsadvokaten Ben Crump tidigare i veckan.

Mamman: ”Som en mardröm”

Tyre Nichols var alldeles intill sitt hem när poliserna slog honom livlös. Hans sista ord, som hörs i filmen, hade redan på förhand bekräftats av såväl familjen som polischefen.

– Han ropar efter sin mamma. Hans sista ord i det här jordelivet var ”mamma, mamma, mamma”, sa människorättsadvokaten Ben Crump, som företräder familjen, enligt Sky News.

Mamman, RowVaughn Wells, uppmanar nu till fredliga protester. Hon har sagt att hon är nöjd med utredningen och hur polisledningen har agerat efter sonens död.

Och hon är förkrossad.

– Jag kommer aldrig att laga mat till min son igen. Jag kommer aldrig att få en kram av min son igen. Jag kommer aldrig att få någonting av min son igen, bara för att några poliser bestämde sig för att göra min son illa. Ingen mamma ska behöva gå igenom det här. Det är fortfarande som en mardröm, sa hon på fredagen till CNN.

När RowVaughn Wells besökte sin son på sjukhuset natten efter polisingripandet var han medvetslös.

– Han var redan borta. De hade slagit honom sönder och samman. Han hade blåmärken överallt. Hans huvud var svullet som en vattenmelon. De hade brutit hans nacke. Hans näsa var som ett S. När jag såg honom förstod jag att det var slut. Även om han skulle överleva hade han blivit en grönsak, säger hon.

Pratade med Biden

Hon beskriver Tyre Nichols som en kärleksfull son, yngst i en syskonskara på fyra. Han jobbade på budfirman FedEx, levde för sin fyraårige son, gillade att fotografera och åka skateboard.

− Han var en fin person. Han sa alltid att han skulle bli berömd en dag. Jag visste inte att det var det här han menade, sa RowVaughn Wells på en presskonferens på fredagen.

Under dagen blev hon uppringd av Joe Biden. De pratade i tio minuter. Hon berättade för presidenten att Tyre Nichols hade tatuerat in hennes namn på sin arm.

– Det är sånt man kallar något speciellt, svarade Biden.

Efteråt intervjuades han av journalister på Vita husets gräsmatta. Han sa att han lovat henne att försöka driva igenom ny lagstiftning mot polisvåld.

Biden sa sig också vara orolig för kommande våldsamheter efter att filmen blivit offentlig och tackade RowVaughn Wells för att hon uppmanat till sans.

– Jag är helt klart väldigt bekymrad, men jag tycker att hon har gjort en väldigt stark vädjan om lugn.

Under natten mot lördagen skedde demonstrationer i flera amerikanska städer. Vid Times Square I New York greps en person som slagit sönder framrutan på en polisbil, skriver New York Times.

Ryan Kellum och Ricky Noe förbereder plywoodskivor som skydd för fönstren på sitt jobb inför de kravaller som tros följa när videon har släppts.

Följ ämnen i artikeln