Storbritannien varnar för terrorattacker i Sverige

Publicerad 2023-08-13

Henrik Landerholm, nationell säkerhetsrådgivare

Det brittiska utrikesdepartementet ändrar i sina reseråd för britter som ska resa till Sverige.

Departementet varnar nu sina medborgare för eventuella terroristattacker.

”Det är mycket troligt att terrorister försöker utföra attacker i Sverige.”, skriver departementet.

Under söndagen uppdaterade brittiska utrikesdepartementet sina reseråd till brittiska medborgare som reser till Sverige.

”Det är mycket troligt att terrorister försöker utföra attacker i Sverige. Attacker kan vara urskillningslösa, inklusive på platser som besöks av utlänningar.”, skriver departementet på sin hemsida.

De skriver även att det råder ett ökat globalt hot mot både britter och brittiska intressen, från grupper ”motiverade av konflikten i Irak och Syrien”.

Departementet uppmanar även sina medborgare att vara vaksamma.

Protester mot Sverige efter senaste tidens koranbränningar, i Karachi, Pakistan.

Sverige har ”stört attacker”

I de uppdaterade reseråden skriver det brittiska departementet även att myndigheterna i Sverige har ”framgångsrikt stört ett antal planerade attacker och gjort ett antal gripanden”.

Sveriges nationella säkerhetsrådgivare, Henrik Landerholm skriver i ett uttalande att ”Regeringen och ansvariga myndigheter följer utvecklingen”.

I uttalandet påpekar Landerholm att hotet mot svenska intressen har ökat utomlands. Han pekar på den senaste tidens koranbränningar och ”ett antal händelser” som indikerar på ett ökat hot.

Landerholm skriver även i uttalandet att ”I ljuset av utvecklingen bör svenskar och verksamheter i utlandet som förknippas med Sverige iaktta ökad vaksamhet och försiktighet.”

Den nationella säkerhetsrådgivaren pekar även ut två grupper som uppmanat sina sympatisörer att hämnas på Sverige efter koranbränningarna.

– Bland annat Hisbollah i Libanon och Al-Shabaab i Somalia, skriver Landerholm i en kommentar.

Samtidigt pekar han även ut ”ryskstödda aktörer” som förstärker dessa budskap, vilket ökar hotet mot svenska intressen.

– Att vi nu går ut och talar om ett ökat hot är en åtgärd. Därutöver har bland annat utrikesförvaltningen vidtagit ett antal säkerhetshöjande åtgärder på olika platser i världen. Jag kan dock inte gå in på  vilka dessa är, skriver Landerholm i en kommentar.

”Allvarligt” läge i landet

På en pressträff tidigare i augusti kommenterade statsminister Ulf Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmer det säkerhetspolitiska läget efter den senaste tidens koranbränningar.

Kristersson meddelade då att regeringen har daglig kontakt med underrättelsetjänster och beskrev läget i landet som ”allvarligt”. För att skydda svenska medborgare har regeringen även stärkt de inre gränskontrollerna.

– Det är extremt viktigt att stoppa farliga människor från att komma till Sverige, sa statsminister Kristersson.

Justitieminister Strömmer talade även om en ”eskalerad hotbild mot Sverige” och att det finns ett ökat behov av kontrollera vilka personer som försöker ta sig in i landet.

Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) under en pressträff om det säkerhetspolitiska läget i augusti.