Björklund totalsågar försvarsuppgörelsen

Publicerad 2015-04-17

Folkpartiet lämnade försvarsförhandlingarna i protest.

Nu totalsågar partiledare Jan Björklund uppgörelsen – och kritiserar samtidigt sina Allianskollegor.

– Alla vi fyra Allianspartier hade begärt en Nato-utredning. Den här försvarsöverenskommelsen är en besvikelse, säger han.

Följ ämnen
Nato

Regeringen, Moderaterna, Centerparitet och Kristdemokraterna presenterade i dag försvarsuppgörelsen - som efter intensiva förhandlingar nu är i land.

Folkpartiet var ursprungligen med vid förhandlingsbordet. Men i måndags fick partiet nog och lämnade omedelbart gruppen.

45 minuter efter att hans Allianskollegor och försvarsminister Peter Hultqvist presenterat uppgörelsen i dag höll Jan Björklund en egen pressträff i riksdagen.

– Den här försvarsöverenskommelsen är en besvikelse. Det är inte alls ekonomiska anslag i den storleksordning som behövs. På många håll kommer det i själva verket innebära neddragningar i försvarsförmågan eftersom det redan i dag är underfinansierat, sa han.

"Det bidde en tumme"

Han är starkt kritisk till den utredning som nu ska sjösättas om samarbeten med andra länder och organisationer.

– Det bidde en tumme. Det är ingen Nato-utredning, det är ett slags allmän analys av det internationella samarbetet. Det intressanta är att den redan är gjord. Ambassadören Tomas Bertelman gjorde precis den utredningen bara för något år sedan, exakt det uppdrag som nu ska ges en gång till med den skillnaden att den här gången får man inte ens utvärdera alliansfriheten. Varför ska man utreda Nato om man inte ens får göra det, säger Jan Björklund.

"Samma utredning en gång till"

Han poängterar att Alliansen har varit tydlig med att man vill få till en Natoutredning:

– Alla vi fyra allianspartier hade begärt en Nato-utredning. Det som blir nu är i själva verket en upprepning av en utredning som gjordes för ett år sedan. Det är samma utredning en gång till.

Folkpartiet ville öka försvarets anslag med runt 17 miljarder kronor. Summan som de övriga partierna nu kommit överens om är 10,2 miljarder kronor.

– ÖB har angett behovet till ungefär det dubbla jämfört med det som nu regeringen och de övriga partierna är beredda att anslå. Det betyder ju att vi inte når den försvarsförmåga som vi borde ha i Sverige.

Fick inte igenom sin vilja

Jan Björklund lyfter fram att det fanns oenigheter inom mellan Allianspartierna under regeringstiden.

– Det är väl ingen hemlighet att jag även under Alliansregeringens tid från Folkpartiets sida har ansett att vi borde förstärka försvarsförmågan. Men vi var ensamma att ha den uppfattningen så vi fick inte igenom vår vilja, säger Jan Björklund.

Den ökade aggressionsgraden från Ryssland, Ukrainakriget och kränkningar i Östersjön är faktorer som tillkommit de senaste åren, säger Björklund.

– Nu är skälen ännu större att stärka försvaret.

Hur blir FP:s roll försvarspolitiskt framöver?

– Jag är så klart besviken över detta men vi kommer ju att driva vår uppfattning i riksdagen.