Ny ”Jihad John” hotar Cameron

Av: Victor Stenquist, Sebastian Hagberg

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”Ett sätt att psyka den brittiska regeringen”

1 av 5

”Jihad John” verkar ha fått en efterträdare.

Den före detta hoppborgsförsäljaren Siddhartha Dhar är Islamiska statens nya bödel, rapporterar BBC.

– Om det stämmer att det är han kommer jag själv att döda honom, säger hans syster Konika Dhar till Daily Mail.

Filmen följer samma mönster från tidigare propagandafilmer från Islamiska staten. Fem beväpnade medlemmar ur terrororganisationen förekommer tillsammans med fem gisslan iklädda orange fångkläder.

Filmens huvudperson, en maskerad man med mörka kamoflaugekläder, pratar brittisk engelska med London-dialekt

Mannen påstår i filmen att de fem fångarna är spioner åt Storbritannien och kallar premiärminister David Cameron för ”en imbecill” och ”Vita husets slav”.

– Man hade kunnat tro att du lärt dig en läxa från din patetiska mästare i Washington och hans misslyckade fälttåg mot Islamiska staten, säger den maskerade mannen.

Konverterade från hinduismen

Nu rapporterar BBC att mannen är Siddhartha Dhar, även kallad Abu Rumaysah. Dhar är född och uppvuxen i östra London och konverterade för några år sedan från hinduismen till islam.

Flera medier – däribland Daily Mail och Independent – uppger att Dhar försörjde sig som försäljare av hoppborgar innan han valde jihadismen.

Daily Mail har talat med hans syster Konika Dhar, som hade svårt att tro på uppgifterna.

– Jag kan inte förstå det. Det är så chockerande. Jag vet inte hur myndigheterna kommer att gå till väga för att ta reda på att det är han, men jag måste få veta.

– Om det är han så kommer jag döda honom. Han kommer att komma tillbaka och jag kommer att döda honom om han är skyldig till det här, fortsätter hon.

Ingen slump

I brittisk media har han redan benämnts som den nya ”Jihad John”. Förlagan var brittiske medborgaren Mohammed Emwaz som i november rapporterades ha dödats i ett flyganfall.

Att en ny britt verkar ha tagit hans plats är ingen slump, enligt terrorexperten Hans Brun, som bland annat är verksam vid brittiska Kings College.

– Det visar att de fortfarande har en tillgång till europeiska rekryter och han knyter an till folk i England på ett annat sätt än vad andra skulle göra. Det visar också att de vill fortsätta rekrytera folk från Storbritannien, säger Hans Brun till Aftonbladet.

Enligt terrorforskaren kan det också vara ett sätt att göra David Cameron personligt ansvarig för situationen och för de personer som mördas i den 10,5 minuter långa filmen.

– De kunde ju valt en kille som pratade tyska eller franska, men det är ingen slump att de väljer honom då engelska får mycket större genomslagskraft. Det visar också att IS har en väldigt bra förståelse för hur propaganda och pr fungerar, säger Hans Brun.

Jakten inledd

En källa på brittiska utrikesdepartementet uppger för brittiska The Telegraph att videon publicerats nu för att ”avleda uppmärksamhet från IS senaste militära misslyckanden i Irak och deras oförmåga att ta hand om medborgarna i områden de kontrollerar”.

Under söndagen ska brittiska säkerhetsstyrkor redan ha börjat jakten på ”nya Jihad John”, men ännu finns inga uppgifter om vem som döljer sig bakom maskeringen, skriver The Guardian.

I slutet av filmen syns även ett kort klipp på ett barn i sexårsåldern som iklädd IS-kläder pratar engelska med tydlig brittisk dialekt. Inte heller barnets identitet är känd.

Publicerad:

LÄS VIDARE