Beskedet: Uppgörelse med Grekland klar

Uppdaterad 2015-07-14 | Publicerad 2015-07-13

Nu är det klart. Det blir ingen grexit.

Grekland får ett tredje stödpaket på 800 miljarder, men först måste de vidta tuffa åtgärder.

– Jag har aldrig någonsin sett ett land vara så här nära en kollaps förut, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Tsipras och Tusk skakar hand under EU-toppmötet i Bryssel.

Efter 17 timmars förhandling mellan euroländernas stats- och regeringschefer är det nu klart - Grekland får stanna kvar i eurozonen.

Men för att få göra det måste Greklands parlament senast på onsdag godkänna överenskommelsen och det innebär att de måste acceptera många av de åtstramningar som folket röstade nej till för en vecka sedan.

– Historien säger att man inte klarat det tidigare, men jag tror att de kommer klara det eftersom det finns en probleminsikt i Grekland som inte funnits tidigare, säger Robert Bergqvist chefsekonom på SEB.

Får 800 miljarder

Euroländerna har kommit överens om att ge Grekland ett tredje stödprogram på sammanlagt 86 miljarder euro på tre år. De ska också få 35 miljarder euro i olika typer av EU-stöd från strukturfonder. Men för att få pengarna måste de genomföra hårda reformer.

De måste bland annat genomföra pensionsreformer, de måste liberalisera sin ekonomi, privatisera energi och överföringsnät samt reformera sina arbetsmarknadspraxis.

– Vi vet att det kommer bli svårt att implementera uppgörelsen. Men grekerna kommer att stödja den eftersom det ger hopp om återhämtning, säger den grekiska premiärministern Alexis Tsipras om var Grekland står i överenskommelsen.

Grekland befinner sig just nu i en uppförsbacke som kommer vara svårt att ta sig ur. De klarade inte de första två stödpaketen, så nu är frågan: vad säger att de skulle klara ett tredje?

– Det finns en ökad probleminsikt och dessutom gäller det att politikerna är uthålliga och tror på den här politiken, för gör de inte det är vi tillbaka på ruta ett, säger Robert Bergqvist.

Hela Europa ska rösta

Nu är det upp till Grekland att ta beslut senast onsdag och sedan återstår det att se hur världen tar emot överenskommelsen. De andra euroländernas parlament ska också rösta om huruvida avtalet var rätt och riktigt.

Enligt Tysklands förbundskansler Angela Merkel är det trots dagens framgångar fortfarande en "lång och svår" väg kvar.

– En nominell skuldnedskrivning för Grekland är utesluten, säger hon till AFP.

Följ ämnen i artikeln