Fembarnsmamman Beata, 32, hittades död – nu åtalas maken för mord

Publicerad 2022-07-27

Beata hade bestämt sig. Trots hoten från maken så polisanmälde hon honom till slut och begärde skilsmässa.

En månad senare var Beata död.

Nu åtalas hennes 49-årige make misstänkt för att ha strypt henne till döds. Han åtalas även för grovt barnfridsbrott då deras gemensamma son tvingades höra delar av mordet.

Det är den 20 november 2021 och i ett skogsparti söder om Yddingesjön i Svedala kommun hittas en kropp.

Det är fembarnsmamman och städerskan Beata Ratzman, 32 år gammal, som då varit försvunnen i nästan två månader.

Ett stort antal resultatslösa sökinsatser har genomförts under veckorna som hon saknats, men nu har till slut hennes häktade 49-årige make börjat prata. Efter att ha nekat till brott under många förhör har han medgivit att han orsakat Beatas död och berättat var han gömt henne.

När hon hittas visar det sig att hon mördats genom att hon hade blivit skuren och strypt och sedan grävts ner.

”Ville ge barnen bättre liv”

Mordet på Beata är på många vis en karbonkopia av andra kvinnomord, något som Aftonbladets mångåriga granskning Dödade kvinnor visar.

Granskningen visar hur det oftast är när en kvinna planerar att lämna, eller precis har lämnat, sin partner som våldet eskalerar och ibland blir dödligt.

Ofta används även barnen som slagträ av männen, hur de hotar kvinnorna med att ta barnen ifrån dem om de ger sig av.

Beatas syskon säger att de förstod direkt att något hänt Beata när hon försvann. ”Hon skulle aldrig ha lämnat sina barn”, säger de.

Allt detta drabbade Beata.

Beata, som flyttade till Sverige från Polen 2013 för att gifta sig med den nu mordåtalade 49-åringen, hade haft ett kämpigt liv i hemlandet som ensamstående mamma till fyra barn.

– Hon flyttade till Sverige för att ge barnen ett bättre liv. Det är väldigt tufft som ensamstående mamma i Polen. Hon fick över två av barnen till Sverige men två blev kvar i Polen på grund av en vårdnadstvist, har en av hennes systrar tidigare berättat för Aftonbladet.

I Malmö skulle Beatas nya liv starta. Hon och maken fick en son tillsammans och Beata var en omtyckt medarbetare på det städföretag där hon arbetade.

Men livet i Sverige blev inte lätt. Ett år innan Beata mördades började hon anförtro sig för släktingar om att maken var våldsam och kontrollerande. Hon tog bilder av sina skador, en slags dokumentation av det hon utsattes för.

Beata tog bilder av de skador hon fått.

Tvingades in i bilen

När Beata bad maken om skilsmässa blev han arg.

– Han hotade med att ta barnen från henne. Han utnyttjade hennes svaga punkt och sa att han skulle få vårdnaden om alla sönerna, säger ett av Beatas syskon.

Trots hoten fick till slut Beata nog.

• I början av augusti 2021 polisanmäler hon maken för olaga hot, skadegörelse samt för fyra fall av misshandel. I samband med att mannen idag åtalades för mordet åtalades han även för en av de misshandlarna som ägde rum natten mot julafton 2020.

• Den 27 augusti 2021 lämnar hon in en skilsmässoansökan och begär även ensam vårdnad om hennes och makens gemensamma son.

Beata dokumenterade de skador som maken åsamkade henne.

• Hon och sonen får skyddade personuppgifter och den 14 september begär Beata kontaktförbud gentemot sin make. Men begäran avslås då maken inte dömts för något brott mot henne.

• I anslutning till detta söker Beata skyddat boende hos en kvinnojour.

• Fredagen den 24 september ses Beata gå in i makens silverfärgade Suzuki Vitara för att aldrig komma hem igen. Enligt åtalet som idag väcktes var det även den kvällen som hon mördades och vittnen har berättat hur hon tvingades in i bilen av maken.

Den 49-årige mannen som nu åtalas har erkänt att han orsakade Beatas död men nekar till misstanken om mord. Åklagaren åtalar honom dock för att med uppsåt ha dödat Beata.

– Jag tror att den utlösande faktorn för honom var att min syster ville ta barnen och bli helt självständig. Att han var våldsam och hade ett hett temperament visste vi. Men vi trodde aldrig att han faktiskt skulle döda henne, säger ett av Beatas syskon.

Polisen söker efter Beata Ratzman i ett område nära en golfbana.

Åtalas för barnfridsbrott

Maken åtalas även för grovt barnfridsbrott. Parets gemensamma son, vid mordet endast sju år gammal, har enligt åtalet överhört delar av mordförloppet. 49-åringen åtalas även för brott mot griftefriden då han efter mordet grävde ner Beata.

Sedan år 2000 och till och med 2021 har 338 kvinnor dödats av en man de en gång älskat och 618 barn har berövats sin mamma, visar Aftonbladets mångåriga granskning, Dödade kvinnor.

Trots att frågan om mäns våld mot kvinnor lyfts av samtliga riksdagspartier, och trots att flera åtgärder vidtagits, ser år 2022 ut att bli ett mörkt år.

Beata efterlämnar fem barn, en mamma och flera syskon.

– För oss är det viktigt att han får ett kännbart straff. En person som kan utföra ett sådant brutalt mord kan ju skada någon annan, säger en av Beatas systrar.

Beata är nu begravd i Polen där hennes mamma ber vid hennes grav så gott som varje vecka.