Reinfeldt utmanar Björklund i skolfrågan

Publicerad 2012-12-12

Allianskamp om skolan

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) vill ha mer traditionell katederundervisning.

Nu utmanas han av Fredrik Reinfeldt (M) som kan tänka sig både lego och dataspel i skolan.

–  Jag föredrar att vi är öppna för att barn och ungdomar är olika, säger han.

Fredrik Reinfeldt fortsätter att försöka profilera sitt parti i skolfrågan. Som Aftonbladet kunde berätta för ett par veckor sedan finns det en oro inom Moderaterna att alliansen kan vara på väg att förlora skolfrågan till Socialdemokraterna.

Vid morgonens besök i Huginskolan i Norrtälje avslöjade moderatledaren att hans traditionella jultal i år kommer att handla om just skolan.

– Sverige tar på allvar att våra barn och ungdomar inte lär sig tillräckligt mycket i svensk skola. Då måste vi vara öppna för flera vägar ur det, säger han.

På skolan i Norrtälje jobbar eleverna med dataspelet Minecraft. Vitt skilda ämnen som fysik, samhällskunskap och svenska lärs ut med hjälp av det svenska dataspelet.

Fick vara med på NO-lektion

Fredrik Reinfeldt fick vara med på sjuans NO-lektion där eleverna försökte lära sig beräkna gravitation.

– Det är fantastiskt. Man hittar något som barn har stora kunskaper kring, datoranvändning och spel, och för in det i undervisningen. Helt plötsligt pratar man i spelmiljö om något som många tycker är både svårt och tråkigt, säger han.

Jan Björklund är skeptisk mot experimenterande i skolan och föredrar katederundervisning. Vad föredrar du?

– Jag föredrar att vi är öppna för att barn och ungdomar är olika och att skolor också mår bra av att hitta en lokal identitet.

En skola han har besökt under hösten använde lego i undervisningen. I en annan hade alla elever fått varsin läsplatta. Även Huginskolan använder läsplattor i alla ämnen.

– I realiteten funkar allt man känner en samhörighet kring. Syftet ska vara att skapa lust kring inlärningssituationen, säger Reinfeldt.

Han menar att egna, unika sätt att lära ut ger skolor självförtroende.

– Jag tror på det lokala självförtroendet där lärarna har en idé som de står för och är stolta över, säger han.

Vill ha mer katederundervisning

Även Jan Björklund brukar säga att det är upp till de enskilda skolorna att utforma sin egen pedagogik. Samtidigt har han i många år dragit en lans för mer katederundervisning. När Skolverket presenterade de sjunkande svenska skolresultaten i går hänvisade utbildningsministern till framgångarna i länder som Finland, Sydkorea och Kina. 

– Där har man inte experimenterat med skolan. Istället har man haft katederundervisning, tidiga betyg och respekt för lärarna, sa han till Aftonbladet.

Även Fredrik Reinfeldt säger att han är bekymrad över att svenska elevers resultat sjunker, särskilt i matte.

– Det är en utveckling som pågått under lång tid. Sverige ligger inte där vi ska ligga. I nära nog vilket område som helst ligger i vi i världstopp men skolans resultat avviker, säger han.

Men ni har haft ansvar för skolan sedan 2006?

– Ska man göra om så mycket som vi har gjort så tar det tid. Tid att få det på plats och tyvärr ännu längre tid innan det förändrar svensk skola.