S satsar halv miljard på cancersjukvården

Uppdaterad 2019-07-31 | Publicerad 2018-02-28

Socialdemokraterna vill satsa 500 miljoner per år under nästa mandatperiod på cancervården.

Pengarna ska gå till bättre barncancervård, kortade väntetider och tidigare upptäckt av hudcancer.

– När man får ett sånt besked vill man ha vård så snabbt det någonsin går, därför måste vi öka resurserna, säger Stefan Löfven.

Socialdemokraterna vill avsätta 500 miljoner per år på en ny och utvecklad cancersatsning mellan 2019 och 2022.

Det uppgav statsminister Stefan Löfven och socialminister Annika Strandhäll vid ett besök på Kalmar sjukhus under onsdagen, där de bland annat besökte onkologen.

Snabbare upptäckt

Satsningen kommer fokusera på att korta väntetiderna, investeringar i barncancervården, tidig upptäckt av hudcancer samt stärka primärvårdens kompetens på cancerområden.

– Vi räknar med att det här kommer att klara behoven under de kommande åren, tillsammans med att vi gör stora generella satsningar på hälso och sjukvården vad gäller personal, utbildningsplatser och generella statsbidrag, säger Annika Strandhäll.

Det handlar bland annat om att göra vården mer tillgänglig – för snabbare upptäckt.

– Om fler får chans att kolla sina fläckar och förändringar i huden kan vården hjälpa till innan hudcancern växer till, säger Strandhäll.

Diagnos som skrämmer

Statsministern slog fast att få saker skrämmer så mycket som ett cancerbesked.

– Får du ett sådant besked vill du ha vård snabbt som det någonsin går och det är därför vi måste skjuta till mer resurser till sjukvården. Vi kan inte sänka skatterna. Det ska vara trygg vård för alla, säger han.

Är du själv rädd för cancer?

– Det är klart att man funderar, min bror gick bort i cancer, ingen kan vara säker.

Stefan Löfven menade att det är särskilt viktigt att sjuka barn får snabb vård. Och bar för dagen barncancerfondens rosa band på kavajslaget.

– Vi ska hjälpa barnen ännu tidigare, och vi ska se till att vården blir bättre, dels att upptäcka tidigare och också att vara ännu bättre i behandlingen om man redan har fått cancer, säger han.

Fler får cancer

Regeringen vill också fortsätta arbetet med att utveckla de så kallade standardiserade vårdförloppen för cancervården, som reglerar hur lång tid det ska ta mellan olika behandlingssteg.

Regeringen vill dessutom öka cancerkompetensen inom primärvården.

– Det är ofta dit man först kommer när man känner något känns fel, säger Strandhäll.

Bakgrunden till satsningen är prognoser från Folkhälsomyndigheten som visar att 2040 kommer både antalet personer som insjuknar i cancer öka kraftigt jämfört med i dag samtidigt som fler kommer leva längre med cancer, vilket ställer högre krav på vård och rehabilitering.

Socialdemokraterna lovar dessutom att öka bemanningen i sjukvården med 14 000 personer under nästa mandatperiod.