Nicklas, 28, vann mot Radiotjänst

Publicerad 2014-06-13

Det var Nicklas Nygren, 28, som tog striden mot Radiotjänst – och vann.

Nu får han tillbaka tv-licenspengarna som han betalt för datorn.

– Jag ska faktiskt köpa en tv för de pengarna, säger han och skrattar.

Fredagen gick från en vanlig arbetsdag till något av en firardag för Nicklas Nygren, 28, mjukvaruutvecklare i Malmö. Det är han som är den anonymiserade personen i domen från Högsta förvaltningsrätten som kom i dag, och alltså den som drivit frågan om att inte behöva betala tv-licensavgift för sin dator med internetuppkoppling allra längst.

Nu har han fått rätt.

– Det känns bra förstås. Jag har jobbat för det här och nu är det över, till min fördel dessutom, så ja, det känns toppen, säger han.

”Total lekman”

Han förtydligar att det inte är någon kampanj han drivit mot Radiotjänst.

– Det började med att jag bestred Radiotjänst beslut, för att jag tyckte att datorer inte per princip måste vara avsedda för tv-bruk. Vi var flera från början som gjorde det. Sedan gick det vidare till förvaltningsrätten, de gick på Radiotjänst linje. Då såg jag det som mitt ansvar att löpa linan ut, då blev det på allvar eftersom jag var den enda som gick vidare till kammarrätten.

Efter att kammarrätten också gick på Radiotjänsts linje tog Nicklas Nygren det sista steget – och överklagade till Högsta förvaltningsrätten.

Han har inte haft hjälp av någon advokat, utan satt sig in i frågan helt själv.

– Jag är total lekman. Men jag har fått både hurra- och burop från olika håll. Jurister har hört av sig, och andra har också påpekat brister i Radiotjänsts argumentation. Så jag har varit själv, men inte utan stöd.

Processen har pågått sedan i februari förra året, då Nicklas Nygren bestred Radiotjänsts beslut.

Hur mycket har det tagit av din tid?

– Det har gått i vågor beroende på de olika instanserna. Det har varit mycket att skriva, göra research på lagen och tänka igenom.

Pengarna går till – en tv

Han har inget emot public service, eller SVT:s webbsändningar SVT Play, säger han.

– Men jag tycker inte att datorer i allmänhet är tv-mottagare. Jag förnekar inte att de kan vara avsedda för tv-bruk, men en dator är inte en tv-mottagare per princip. Det känns bra att Högsta förvaltningsdomstolen håller med om det.
Tv-licensavgiften som Nicklas Nygren har betalt för sin dator under hela året kommer han nu att få tillbaka, enligt domen. Det gäller dock ingen annan person retroaktivt, enligt information från Radiotjänst.

För Nicklas Nygren blir summan runt 3000 kronor.

Vad ska du göra med pengarna?

– Jag ska förmodligen köpa en tv. Det är lite ironiskt. Men jag flyttar till en större lägenhet, så jag vill ha en tv.

Om han kommer att fortsätta betala tv-avgiften? Japp.

– En tv ska man ju betala för. Det motsätter jag mig inte. Det här har aldrig handlat om pengarna, utan principen.