Bakslag för våren – här drar snömolnen in

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Du ska inte tro att det blir vår – än.

På flera håll i landet väntas snöfall, och redan under onsdagskvällen kan det vara läge att se över vilka däck man har på bilen.

– I natt kan det komma 5 till 15 centimeter snö och blötsnö, säger Mikael Sjöstrand.

De som hunnit stoppa undan vinterkläderna bör snarast leta upp dem igen, för nu väntas kallare temperaturer på flera håll i landet.

Under onsdagen drar ett lågtryck med snö in över södra Norrland och Svealand.

– I dag finns risk för snöväder med blöta inslag i Jämtland, Västernorrland och Gävleborg med 5–15 centimeter snö och blötsnö, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Snö väntas i södra Sverige

Snömolnen kommer röra sig söderut under natten. I de södra delarna av Dalarna, Uppland och Västmanland kan det falla uppemot fem centimeter snö under natten till torsdag.

– I Uppland kommer det fortsätta snöa under torsdagen på dagen. Där kan det komma uppemot 15 centimeter snö, vilket kan skapa en del problem i trafiken, säger Mikael Sjöstrand.

Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Även Stockholmstrakterna kan vänta sig en del snö under torsdagen. Landets södra delar väntas få en del sol, men hårdare vindar.

– Lågtrycket gör inte bara att det snöar ordentligt under landets mellersta delar. Det kan även bli blåsigt i landets södra delar. I Skåne kan det blåsa mellan 21 till 24 meter per sekund, säger Mikael Sjöstrand.

Risk för gräsbränder

Han varnar även för risken för gräsbränder i de södra delarna av landet. Det torra gräset kan lätt ta fyr, och man bör ta det försiktig om man eldar.

– Inre delarna av Svealand och Götaland får sol och blåst under torsdagen, vilket kan öka risken för gräsbränder.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Våren tar en paus i veckan.

På fredagen rör sig lågtrycket söderut, och från Stockholm till Uppsala och längs Norrlandskusten kan snöfallet hålla i sig.

– I övriga delar av landet kommer det vara sol och blåsigt. Varmast ser det ut att bli längs Västkusten, uppemot en 10–12 grader. I norr är det som mest 5 grader under fredagen, säger Mikael Sjöstrand.

Låga temperaturer i helgen

Helgen kommer fortsätta på samma väderbana.

– Det väntas bli sol på många håll, med vindar som man absolut kommer märka av. Temperaturen ligger på 5 till 10 plus i söder. I norr blir det mellan 0 till 5 plus.

Om man hoppats på vårväder i helgen i Stockholm- och Uppsalatrakterna, och i södra Norrland, kan man bli besviken. Snövädret väntas hålla i sig även i helgen.

– Snö och regnskurar kan fortsätta över helgen också. Det kan komma enstaka snöbyar även ner mot Smålandstrakterna, men det kommer vara mindre mängder som faller där, säger Mikael Sjöstrand.

Foto: David Zalubowski/TT
I Uppland kan det komma 15 centimeter snö.
Publicerad: