Den nya nationalismen

Kapplöpning om vilket parti som är Sveriges bästa vän

Nooshi Dadgostar (V) vill se Sverigepriser på el.

Sverigedemokraterna har fått konkurrens på den nationalistiska arenan.

En utmanare kommer från oväntat håll, från Vänsterpartiet som vill ha ”Sverigepris” på el.

Men de är inte de enda som tävlar om att vara politikens största och bästa Sverigevän.

I tider av kris, och där befinner vi oss sannerligen just nu, ligger det nära till hands att ta till de nationalistiska övertonerna i politiken. Det är ett sätt att bemästra rädsla. Skapa sammanhållning. I alla fall på ytan och bara inom landet.

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är inte ensamma på scenen. I sitt tal i Almedalen underströk statsminister Magdalena Andersson (S) att hon älskar Sverige. Det gör andra partiledare också, poängterar de. Såklart.

C-ledaren Annie Lööf sade generöst på måndagsmorgonen i TV4 att en regering med Socialdemokraterna och Moderaterna skulle vara det bästa för Sverige. Det skulle skapa nödvändig stabilitet, sade hon.

En frikostig storsinthet med Sveriges bästa framför ögonen? Kanske inte. Lööf vet att förslaget för närvarande saknar all form av realism. Hon vet också att de två partierna inte kommer att få 50 procent av rösterna så den den välgörande stabilitet som hon efterlyser kommer alltså inte att uppnås, Inte ens med en så kallad stor koalition.

Så vad vill Lööf uppnå med sitt omöjliga förslag? Att framstå som förnuftets röst. Den som bortser från partiegoismen till förmån för landets bästa. En sann Sverigevän.

 

Kriget om ”Sverigerösterna” kom till uttryck i SVT:s traditionella partiledarutfrågning med Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar.

Hennes parti har nyligen lanserat idén om ”Sverigepriser” på el. De höga elpriserna till följd av överföringsproblem från norra till södra Sverige, effektbrist i syd och Rysslands användning av energin som ett vapen i det pågående kriget har tidigare fått andra namn av andra partier.

Socialdemokraterna med Magdalena Andersson och finansminister Mikael Damberg i spetsen kallar dem ”Putinpriser” för at lägga ansvaret för de absurt höga priserna utanför landet. Moderatledaren Ulf Kristersson föredrar epitetet ”sossepriser” för att lägga skulden på sittande regering.

Men Nooshi Dadgostar pratar alltså om ”Sverigepriser”. Hon kastar inte skulden på någon särskild. Hon sår vakt om det som är bäst för Sverige. En Sverigevän, hon med.

Tanken bakom ”Sverigepriserna” ser ut så här: Den el som exporteras ska säljas till priserna på den europeiska marknaden. Medan priset i Sveriges fyra elområden ska vara lägre, ett ”Sverigepris”.

 

Idén har dömts ut av rader av experter. Bland annat för brott mot EU-rätten. En av de bärande principerna i den är att ingen ska diskrimineras på grund av nationalitet.

Men Nooshi Dadgostar och hennes partikamrater vet bättre. De anser att det är fullt möjligt enligt gällande regler.

Under en tid som just nu ter sig väldigt avlägsen var internationell solidaritet ett givet inslag i den politiska debatten, även under val. Många partier, kanske till och med alla, har det också inskrivet i sina partiprogram.

Men i rysarvalet 2022 är marginalerna mycket, mycket små. Kampen om de sista väljarna därmed extra hätsk. Den nya nationalismen är ett medel att nå de sista, åtråvärda rösterna.

Inte enbart Sverigedemokraterna har gjort bedömningen att det kan vara lönsamt att understryka, rentav överbetona, det nationella intresset och de eventuella nationella vinsterna av olika förslag.

I kapplöpningen om ”Sverigerösterna” har Sverigedemokraterna inget större behov att styra om kursen. De vilar bekvämt i sin välkända ideologiska hemvist, socialkonservatism med en nationalistisk grundsyn. De behöver inte ändra sig.

De får dessutom nu draghjälp av den grova gängkriminaliteten med nya dödsskjutningar var eller varannan dag. Efter att legat dåligt till hela våren ökar nu opinionssiffrorna för varje skott.

Vi står nu mitt i slaget om Sverigerösterna. Det blåser inte eld upphör förrän på valdagen.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.