Viktigt för Zelenskyj hålla liv i stödet när kriget hackar

När kriget går sämre för Ukraina blir det extra viktigt för president Zelenskyj att hålla liv i omvärldens stöd med personliga möten.

Besöket i Sverige är också ett sätt att övertyga den svenska regeringen att låta Ukraina få stridsflygplanet Jas 39 Gripen.

Sverige är inte det land som ger Ukraina störst stöd i pengar räknat. Men Sverige är ett av de länder som redan från ett tidigt skede i kriget stått helt bakom Ukraina.

Så sent som i torsdags klubbades ett nytt hjälppaket värt 3,4 miljarder kronor som ger Ukraina mer ammunition och reservdelar. Inte minst uppskattar Zelenskyj det faktum att statsminister Ulf Kristersson kallade in den semesterlediga riksdagen för att fatta beslutet.

Det hjälper den ukrainske presidenten att sälja in till andra länder det faktum att Ukraina har bråttom. Allt stöd borde i princip ha kommit i går om man lyssnar på Zelenskyj. För varje dag nytt stöd dröjer riskerar den ukrainska offensiven att försvagas ytterligare.

Han vill inte framstå som otacksam men är inte heller killen som står med mössan i handen. Zelenskyj ser kraven på mer utrustning som fullt legitima och ett sätt för Sverige och andra länder att säkra sitt eget försvar.

Framförallt är det stridsflygplan som står på Zelenskyjs önskelista. Regeringen har redan godkänt att ukrainska piloter får öva på Jas 39 Gripen men på den korta pressträffen gjorde Zelenskyj ingen hemlighet av att han vill att Sverige ger Ukraina ett antal stridsflyg.

Den svenska regeringen har tidigare sagt att planen för närvarande behövs för det svenska luftförsvaret men Zelenskyj ger sig inte så lätt.

Burdust charmig

På sitt lite burdust, charmiga sätt försöker han pressa på för att Sverige ska ge med sig.

På pressträffen gav Zelenskyj uttryck för den frustration han känner över att Ryssland har herraväldet i luften. Med stridsflygplan från Nato skulle Ukraina kunna skynda på markoffensiven. Utan luftunderstöd går det långsamt tack vare ryssarnas omfattande befästningar och mineringar.

I veckan rapporterade amerikanska medier att Joe Biden tillåter att bland annat Danmark och Nederländerna levererar ett antal amerikanska F-16 plan till Ukraina. Men Zelenskyj vill inte bara satsa på en häst. Han vet att varje land, möjligen bortsett från USA, bara kan bidra med ett mindre antal plan. Därför är han väldigt pigg på att även få Jas Gripen.

Zelenskyj var också väldigt nöjd över att det svenska stridsfordon 90 nu ska kunna tillverkas på plats i Ukraina efter en uppgörelse som undertecknades på mötet. Stridsfordon 90 är mycket uppskattat och anses betydelsefullt inte minst för att hålla nere de egna förlusterna under markoffensiven.

För Zelenskyj är Sverige också viktigt för att vi är ett av de länder som Ukraina garanterat kan räkna med oavsett vilka partier som sitter i regeringen. Genom att både Moderaterna och Socialdemokraterna står hundraprocentigt bakom stödet till Ukraina riskerar det inte att frysa inne även om det skulle bli ett regeringsskifte.

Jas-39 Gripen.

Tacksamt läge

Det faktum att samtliga partiledare tog emot den ukrainske presidenten är en extra manifestation av Sveriges starka stöd för Ukrainas sak.

Zelenskyjs besök kommer i ett tacksamt läge för den borgerliga regeringen. Sommaren har dominerats av negativa nyheter för Sverige. Turkiets president Erdogan envisas trots sina löften med att dra Sveriges Nato-medlemskap i långbänk. Koranbränningarna fortsätter att sätta hård press på regeringen som måste försöka dämpa skadeverkningarna för landets säkerhet. I veckan höjdes terrorhotnivån ett snäpp från en trea till en fyra.

Zelenskyjs besök ger Kristerson ett välkommet tillfälle att för ett ögonblick sola sig i glansen på den internationella arenan.

Det faktum att Zelenskyj fick träffa kungaparet är av mer symbolisk betydelse men för den skull inte oviktigt. Det kan bidra till att stärka den ukrainska stridsmoralen och visar att Sveriges stöd inte inskränker sig till enbart den politiska sfären.

De senaste månaderna har en viss besvikelse spridit sig i västvärlden över att det tar sådan tid för Ukraina att återerövra territorium som ryssarna tagit. Den besvikelsen är väldigt farlig för Zelenskyj och Ukraina. Ur den sprider sig Ukraina fatigue, en trötthet i väst på att fortsätta pumpa in mångmiljardbelopp och vapen till landet.

Zelenskyjs besök i Sverige.

Finns bortre gräns

Så gott som alla ledare i Europa säger att de tänker stödja Ukraina så länge det krävs men alla vet att det finns en bortre gräns. Ju mer framgångsrika Ukraina är i sin krigföring desto större är chansen att stödet består.

Just nu går det inte särskilt bra. Nyligen läckte uppgifter ut från USA:s underättelsetjänst att Ukraina inte under den nuvarande offensiven kommer att lyckas inta staden Melitopol som är nyckeln till att återta Krim.

Det är precis den typen av nyheter som Zelenskyj vill motverka genom att besöka viktiga länder personligen. Han har redan varit i bland annat Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Finland. Nu var det Sveriges tur.

Besöken görs trots att de innebär ett säkerhetshot mot Zelenskyj som varje gång måste passera ut och in i Ukraina mitt under brinnande krig med de risker det innebär.

Poliskommendering vid Stenhammars slott.