Valet 2018

En mardröm för Löfven

Av: 

Lena Mellin

KOLUMNISTER

Socialdemokraterna kommer att gå ur valet som ett väsentligt mindre parti än det är i dag.
Målet, att växa, ligger mycket långt borta.

I dag är det 100 dagar kvar till valet. Det ser ut att möblera om den politiska kartan på väsentliga punkter.

Men ett faktum kommer att bestå. Sverigedemokraterna fortsätter som vågmästare mellan blått och rödgrönt om än betydligt större än efter förra valet.

Dagens mätning från Aftonbladet/Inizio ger ett mardrömsbesked till Stefan Löfven och den övriga S-ledningen. I förra valet samlade Socialdemokraterna 31 procent av väljarna, marginellt fler än i valet dessförinnan.

Målet är att växa även i det här valet. Men i så fall krävs ett under. Enligt dagens mätning från Aftonbladet/Inizio skulle 24,5 procent av väljarna, drygt två procentenheter färre än för en knapp månad sedan, rösta på Socialdemokraterna om det vore val i dag.

Tappet motsvarar 130 000 väljare som alltså lämnat partiet på bara ett par veckor.

Det vore en katastrof för Socialdemokraterna om det blev valresultatet. Men det kan bli ännu värre, i genomsnitt tappar S 1,2 procent av sitt väljarstöd under valrörelserna enligt valforskarna vid Göteborgs universitet.

Av allt att döma kommer Socialdemokraterna alltså gå ur höstens val som ett väsentligt mindre parti än de var i förra valet. I modern tid har partiet aldrig tidigare hamnat under 30 procent i ett riksdagsval.

De kommer, som det ser ut just nu, inte heller att vara ett regeringsparti.

Det vore förödande för S. De ser fortfarande sig själva som ett stort, dominerande parti. Att röstas bort efter bara en mandatperiod vore en svårsmält nesa, det har inte hänt på den här sidan 1932.

I vissa kommuner är Socialdemokraterna redan så försvagade att Vänsterpartiet förbereder sig för att ta upp S fallna mantel. Det gäller exempelvis Göteborg och Pajala.

Alliansen har varit större än de tre rödgröna partierna sedan i oktober förra året. I den här mätningen ökar avståndet mellan blocken till 4,1 procent.

Det är inget övertygande övertag men det räcker för att Ulf Kristersson ska bli statsminister för en minoritetsregering som tvingas regera med Sverigedemokraternas goda minne.

Sverigedemokraternas stöd är det högsta sedan augusti förra året. Partiet är nu 2,5 procentenheter mindre än Moderaterna och 5 procentenheter mindre än Socialdemokraterna.

Jimmie Åkessons plan är att SD ska bli det största partiet och han tror att det är fullt möjligt redan i det här valet. Men med stor sannolikhet blir det inte så, därtill ligger SD alltför långt efter. Men osvuret är bäst, även i det här fallet.

Tillsammans med Vänsterpartiet och Centern ser de ut att bli de enda vinnarpartierna i höstens val. Alla andra ser ut att gå ut som förlorare.

100 dagar kan låta som en lång period. Men för den som vill vända ett misslyckande till succé är det en kort tid. Sannolikt alldeles för kort.

AFTONBLADET/INIZIO
Vänsterpartiet 8,2 procent + 0,8
Socialdemokraterna 24,5 - 2,1
Miljöpartiet 3,9 + 0,1
Kristdemokraterna 4,9 + 0,1
Centern 9,5 + 0,5
Liberalerna 4,3 + 0,1
Moderaterna 22,0 - 0,4
Sverigedemokraterna 19,5 + 2,6
Övriga 3,3 - 1,6
...
Alliansen 40,7 + 0,3
De rödgröna 36,6 - 1,2

Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. 2 116 personer över 18 år intervjuades via webben mellan 21 och 30 maj. Frågan som ställdes var ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval i dag?".


Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE

S rasar – SD vinnaren i ny Aftonbladet/Inizio

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Socialdemokraterna

Aftonbladet Inizio

Stefan Löfven

Lena Mellin

Vänsterpartiet