Mördare som döms till vård kommer inte ut snabbare

Sara Svensson ger oss möjlighet att göra upp med två felaktiga föreställningar.

Mördare som döms till vård kommer inte ut snabbare än dem som döms till fängelse. Inte heller får kvinnor mildare straff.

Jag vet redan hur det kommer att låta på insändarsidor, diskussionsforum och bloggar om Sara Svensson skrivs ut helt.

En del får högt blodtryck och svär över att hjärnskrynklarna i vanlig ordning blivit lurade av en förslagen mördare, andra ojar sig över att kvinnor kommer lindrigare undan än män och de mest avancerade konspirationsteoretikerna lär ha fullt upp i veckor framåt med att hävda båda dessa saker samtidigt.

Låt oss undersöka hur detta stämmer överens med verkligheten.

Det är för det första inte sant att mördare som dömts till rättspsykiatrisk vård snart är ute igen. Det finns för all del personer som friskförklarats inom några år, men den person som suttit inlåst längst i Sverige dömdes till vård för ett mord 1967, för 44 år sedan.

En inventering som Socialstyrelsen gjorde år 2005 visade att sex personer hållits inspärrade inom rättspsykiatrin i mer än 30 år. Ytterligare tre i över 40 år.

Värt att notera är att den mördare som suttit längst i fängelse är Leif Axmyr, dömd 1982.

Alla ni som tycker att samhället ska låsa in våldsmännen och slänga bort nycklarna borde således sluta svära över att några hamnar på sjukhus i stället för Kumla.

Faktum är att ni i stället borde förena er med oss som beklagar att färre och färre mördare får den behandling som krävs för att bli mindre farliga: i mitten på 1970-talet dömdes tre av fyra till vård, mot två av tio i dag.

Men hur är det då med Sara Svensson? Hur hade det varit om hon hamnat på Hinseberg?

Om barnflickan i likhet med Helge Fossmo dömts till livstid hade hon sannerligen inte släppts på onsdag. Men det är inte säkert att hon fått samma straff. Pastorn var pådrivande, han manipulerade, gud skickade sms till henne.

En domstol hade mycket väl kunnat komma fram till att hans ansvar var större även om de båda dömts till fängelse.

Svensson har vårdats i nästan åtta år. Det motsvarar ett fängelsestraff på tolv år. En ung man som för några år sedan fälldes för styckmord på ett äldre par utanför Borås dömdes till 13 år. Hon hade alltså denna vecka lika väl kunnat vandra ut från ett fängelse som från ett sjukhus.

Återstår så frågan om kvinnor döms lindrigare än män. Det hävdas ibland att så är fallet. Men det finns ingen forskning som stödjer påståendet.

Bara vart tionde mord utförs av en kvinna. De dödar sina barn och stuvas av lätt insedda skäl snabbt in på psykklinik. Eller så har de levt i missbrukarrelationer, blivit misshandlade år ut och år in och dödar i vanmakt eller självförsvar, faktorer som påverkar straffet. Kriminologerna har knappt hört talas om en sådan som tyskan i Arboga. Hon dömdes till lagens strängaste straff.

Följ ämnen i artikeln