Det är inte annat än ett svek från samhällets sida

Det är inte förvånande att ytterligare en person misstänks för mordet på Maria.

Att flera släktingar är ­inblandade är den viktigaste skillnaden på heders­morden och annat dödligt våld mot kvinnor.

Vi vet ännu så lite om vad som ligger bakom mordet på den 19-åriga flickan, och bevisningen mot de två ­anhållna är än så länge tunn.

Men det finns anledning att befara att samhället än en gång har misslyckats med att förhindra ett ­heders­- mord. Den unga kvinnan, som ­redan som elvaåring ska ha ­kidnappats och skickats till Irak där hon giftes bort med en äldre man, var förföljd och hotad av sin ­familj.

Dagen efter att Marias mamma i februari hotat mörda henne vädjade hon i ett möte med Landskrona stad om skydd.

Signaler saknades således inte, men kvinnan fick inte den hjälp hon behövde.

– Okunskap och nonchalans, säger Newroz Ötunc, grundare av organisationen Tänk om, som hjälper ­ungdomar som utsätts för hedersförtryck.

Det är inte lätt att hitta invändningar mot hennes slutsats. Tretton år efter mordet på Pela, då ­ledande politiker ­viftade bort alla ­försök att prata om hedersmord, har förvisso mycket hänt, men ännu mördas unga kvinnor och män för att de själva velat bestämma över sitt liv, själva välja sin partner.

Det återstår att se vad som gick fel i just Landskrona. Politiker och tjänstemän gömmer sig bakom sekretessen, men Socialstyrelsen ska granska tragedin.

Det är utmärkt. Av varje nytt fall finns något att lära, slutsatser att dra.

Att inte samhället gör mer för dessa utsatta ­människor – 70 000 människor mellan 13 och 25 upplever ”begränsade villkor” ­beträffande ­deras blivande äktenskap, enligt en två år gammal rapport av Ungdomsstyrelsen – är dock inget annat än ett svek.

Det är också alarmerande att det ännu finns politiker som förnekar problemets existens. Politiker som hävdar att det är samma orsaker och mekanismer bakom alla mord på kvinnor.

Likheterna är lätta att se. Kvinnor mördas för att de är för självständiga, för att de inte gör som de blir tillsagda, för att de vill ­ bestämma själva.

Men det finns betydande skillnader. Den kanske viktigaste är att hedersmorden föregås av en diskussion och ett beslut inom familjen eller släkten. Flera personer är inblandade i brottet som kan drabba även män.

Det är därför inte överraskande att ytterligare en släkting har an­hållits i Landskrona. ­Inte heller är det för­vånande att det är en kvinna som misstänks.

Ytterligare ett kännetecken på den här typen av mord är nämligen att det inte är ovanligt att kvinnor initierar eller rent av genomför dem.

Följ ämnen i artikeln