Beyoncés korta frisyr är mer girlpower än låtarna

Beyoncé.

Det har gått över en vecka, men chocken har ännu inte lagt sig.

”Jag klarar inte det här” klagar fansen.

På nätet sprids dödsrunan som får världen att gråta.

R.I.P Beyoncés hår, 1981-2013.

Att popdrottningen Beyoncé nyligen klippte av sig sitt långa svall låter kanske som en tramsig kändisnyhet. Fast att döma av reaktionerna skulle man kunna tro att det är en vital kroppsdel som amputerats.

Till och med Beyoncés frisör Kim Kimble har talat ut i medierna om hur hon tårögd satte saxen i de be­römda lockarna: ”Det kändes som om det var mitt eget hår”. Medan superstjärnans privata hårfärgare (ja, Bey har en sådan också) förklarade för US Weekly att den nya, blonda pixie-frisyren visade på ”kvinnlig styrka”.

Det finns många sådana fördomar om korthåriga kvinnors egenskaper.

Är du lesbisk? Varför har du valt att vara ful? Det är kommentarer som mina kortklippta vänner ofta får höra.

En annan bisarr åsikt är att långt hår skulle vara mer feminint. Mer ”naturligt”.

Då har man uppenbar­ligen ingen koll på hur mycket hårdvårdsprodukter, hälsofarliga frisörbehandlingar och kemiska inpackningar som krävs för att man inte ska se ut som en tibetansk myskoxe på huvudet.

De senaste tio åren har kvinnotrenden varit just att ha ett sådant vågigt Hollywood-hår, lika tidsödande som ett långpälsat husdjur.

Att klippa av sig den där förbannade kalufsen har setts som ett uttryck för känslomässiga trauman.

När den amerikanska popsångerskan Miley Cyrus lät sina Disney-extensions falla här om året, spekulerades det till exempel genast i om hon var psykiskt sjuk, ­deprimerad och galen.

Precis som bilderna på Britney Spears rakade skalle spreds över världen som symbol för hennes känslomässiga sammanbrott 2007.

Också Mileys nya, blonderade snagg hånades. Och hennes avklippta Hannah Montana-hår fick ett eget twitterkonto, där man kunde läsa bittra kommentarer som: ”FOR THE LOVE OF JESUS, NO!!”

Inte konstigt alltså att världen är i chock över att überkvinnan Beyoncé plötsligt ser ut som en medel­ålders socialdemokratisk toppolitiker i håret.

Det är förmodligen hennes mest feministiska statement någonsin - alla hennes girlpower-låtar inkluderat.

Följ ämnen i artikeln