Birgitta Ohlsson har fått munkavle

Om Birgitta Ohlssons revolt mot Jan Björklund syftade till ett byte på partiledarposten har hon misslyckats. Grundligt.

Drygt sju timmars möte tyder på att känslorna svallade i Liberalerna sedan riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson på kort tid öppet gått emot partiledaren Jan Björklund i två frågor.

Han vill förbjuda nya religiösa friskolor. Det vill inte hon. Han vill att regeringen bjuder in, men inte förhandlar med, Sverigedemokraterna till överläggningar mellan regeringen och oppositionen. Det är hon emot.

Vid den här tiden förra året utmanade Birgitta Ohlsson Jan Björklund om uppdraget som partiledare för Liberalerna. Hon blev nominerad av ett länsförbund, Västerbotten. Men hennes kandidatur fick inte luft under vingarna och i november valdes Björklund enhälligt om.

Kanske var hennes nuvarande revolt ett utslag av samma ambition, att bli partiledare. Ett byte kan teoretiskt äga rum på partiets landsmöte i vår. Då är det bara 1,5 år till nästa val och hög tid för skifte om en ny ordförande ska hinna bli varm i kläderna innan dess.

Om det var Birgitta Ohlssons ambition har hon komplett misslyckats. Björklund visade sig sitta säkert i sadeln och den som gick förlorande ur den här affären var hon själv.

Ohlsson lämnar nu på egen begäran riksdagsgruppens styrelse, förtroenderådet. Därmed frigör hon en massa tid och slipper läsa en massa motioner som de 19 liberala ledamöterna skrivit.

Däremot behåller hon uppdragen som utrikespolitisk talesperson, sitter kvar i partistyrelsen och i partiledningen. På ytan har alltså nästan ingenting hänt.

Men det har det. Birgitta Ohlsson har försetts med munkavle. Partisekreteraren Maria Arnholm berättade efter det långa mötet att man ägnat mest tid åt att diskuterat balansen mellan att vara ett liberalt parti med högt i tak och kravet på att tala med en enad tydlig röst.

Det senare kravet anser Arnholm, förmodligen med all rätt, har ökat. Liberalerna är ett litet parti och då kan inte alla säga precis vad de vill för då blir partiet otydligt. Det är livsfarligt för ett parti utan bekvämlighetsavstånd till 4-procentsspärren.

På frågan vad som händer om Birgitta Ohlsson går emot Björklund nästa gång svarade Arnholm kategoriskt:

- Nästa gång finns inte.

Ohlsson ska alltså rätta in sig i ledet och nöja sig med att kritisera partiledaren internt. Externt ifrågasättande kommer inte på fråga.

Alltså, munkavle på. Birgitta Ohlsson är inte dum och det här beslutet kommer hon att följa, i alla fall initialt. Hennes politiska framtid står på spel och stödet för henne visade sig i går inte vara tillräckligt stort för att hon ska kunna simma helt på egen hand.

Men knäpptyst kommer Ohlsson givetvis inte bli. Då skulle hon inte vara sig själv längre.