ChatGPT ska få en kropp

Jensen Huang med humanoiderna.

Om tio år kommer du att leva med robotar som ser ut som människor – både hemma och på jobbet.

AI-revolutionens chattbotar och automatisering av världen var bara början. Nu ska ChatGPT få en kropp.

Jensen Huang står sida vid sida med nio humanoider från världens ledande robotföretag när han kallar in två minirobotar på scenen. De rullar fram till honom och börjar prata. De ser ut som R2D2s störiga småkusiner. De ställer frågor och busar så mycket att Huang nästan måste säga till på skarpen. Nvidias vd, som alltid bär svart skinnjacka, är här för att berätta om datachiptillverkarens satsning på artificiella maskiner. Medan vi har AI-genererat bilder på påven i Balenciagajacka och försökt minnas sista bokstäverna i ChatGPT, har Nvidia lyckats skapa ett chip som är långt mer kraftfullt än någonting vi tidigare upplevt. Och nu ska de utveckla framtidens humanoid.
 
Humanoider, som påminner om människor i form eller utseende, är långt ifrån nya. De har faktiskt funnits sedan 70-talet. Men tack vare senaste årets genombrott inom generativ AI har utvecklingen aldrig gått fortare än nu, Det är så den heter, tekniken bakom apparna som du chattar med, eller ber om sig artificiella bilder och videos som ska locka skotska barnfamiljer till en lagerlokal som innehåller allt annat än Willy Wonka-chokladfontäner och magiska miljöer som de AI-genererade annonserna lockade med. Och eftersom AI-modellerna blir smartare, snabbare och säkrare varje dag, så blir även de fysiska robotarna det. På bara ett år har humanoiderna transformerats från ettasuddare till byxmyndiga (lite väl byxmyndiga i Saudiarabien, tydligen).

Här är några bättre exempel på robotrevolutionen bara från de senaste veckorna:

  • Unitree Robotics humanoid ”H1” kan numera springa lika fort som en genomsnittlig människa (men bara en tredjedel så fort som Usain Bolt).
  • På gatorna i Tokyo får du passa dig så du inte ramlar på en Uber Eats-robot som levererar mat till de hårt arbetande japanerna.
  • Sanctuarys Phoenix bot är utrustad med världens flinkaste robothänder och rör sig nästan lika snabbt och smidigt som en människa (som druckit två öl).
  • MagicLabs humanoid MagicBot kan vika kläder, göra volter och (av oklar anledning) grilla marshmallows. 
  • Bilbranschen är inne i en stor transformation. Där ska företagen ersätta sin personal med robotar som ska bygga bilarna som vi på sikt inte heller ska behöva köra själva. Tesla släppte nyligen en video som visar att deras humanoid Optimus har blivit bättre på att gå
  • Mercedes köper robotarbetare från Apptronik och BMW har slagit ihop sina påsar med Figure AI vars vision är att människor inte ska behöva ha tråkiga och farliga arbetsuppgifter

Figure AI är värderat till sanslösa 20 miljarder kronor efter att ha dragit in närmare sju miljarder från bland andra Jeff Bezos, Microsoft och Nvidia. Dessutom har robotpionjären kritat på ett färskt kontrakt med AI-rockstjärnan Sam Altmans bolag OpenAI som har ChatGPT och DALL-E på sitt cv. Nu har Altman fått i uppdrag att utveckla nästa generations AI-modell åt Figures humanoider. Med andra ord: ChatGPT ska få en kropp.
 
Men britten Ameca tar som alltid priset. Det är hon som brukar kallas ”världens mest avancerade humanoid.” För ett år sedan försökte det kroppslösa smarthuvudet lugna oss när hon bedyrade att robotarna inte är här för att utplåna mänskligheten. Nu kan hon imitera Morgan Freeman, Elon Musk och Donald Trump bättre än världens bästa mänskliga imitatör.

Med det här tempot för det bara en tidsfråga innan vi är omgivna av robotar som liknar och i vissa fall agerar som människor. Med skillnaden att de varken har en själ eller ett medvetande. Däremot besitter de hela mänsklighetens samlande kunskap. Så vad betyder det för dig? Det beror på hur mycket pengar du har och vad du jobbar med. Redan i dag kan du köpa en amerikansk robothund som kan prata och öppna dörrar. Om du inte är redo att lägga 200 000 spänn kan du köpa en kinesisk för 70 000. Och om du jobbar på ett lager är det inte omöjligt att du redan har fått en robotkollega. De närmsta åren kommer humanoiderna att göra entré i våra liv på olika sätt. Nedan är några exempel ur ditt kommande liv.
 
Du har ett gäng personliga assistenter som sköter dina vardagliga hushållssysslor. De tar hand om läxläsningen och tvätten. Och de är din vän – om du vill det. De stöttar dig om du känner dig ensam eller bara vill prata med någon. De är din personliga tränare och dina barns lärare. De lär dig nya sporter och språk. De tar hand om dig på sjukhuset. De räddar dig ur brinnande hus och i raviner. De kommer att vara överallt och de kommer att döma i våra domstolar. Ingen förstår kulturella kontexter och besitter lika mycket kunskap som robotar eftersom de har konsumerat allt innehåll från internets alla hörn. 

Vi kommer till och med att ha robot-djur. Robotfåglar som övervakar våra skogar och sprider frön för att få ekosystemet att fungera. Elektroniska myror som hittar överlevande i rasmassor och fiskar som utforskar det okända. Med nuvarande utvecklingstakt kan humanoider vara en del av vår vardag inom ett decennium, enligt tech-optimisterna. Men det kräver fortsatta tekniska genombrott inom AI, robotik och materialutveckling. Nyckeln är att hålla priserna nere. Och vi människor måste hinna med i utvecklingen. Vi måste ges tid till att vänja oss vid våra nya robotmedborgare. Både socialt och kulturellt. Och sånt tar tid. 
 
Slutligen måste vi komma överens om lagar och etiska riktlinjer för att hantera frågor kring integritet, säkerhet och de sociala konsekvenserna som uppstår när vi välkomnar humanoiderna i våra liv. Kommer de att ta våra jobb? Det enkla svaret är ja. Det händer redan. Klarna ersatte nyligen 700 människor med en chattbot. Nästa gång med en humanoid. Det betyder att det krävs utbildningsinsatser. Vi måste stärka våra skolor och universitet. Och vi kommer att ställas inför nya etiska dilemman gällande humanoiders rättigheter och integritet. Är de samma som oss? Nej. Men somliga av oss kommer att tro det. 

Inom en snar framtid är det menlösa doomscrollandet på telefonen inte längre mänsklighetens största problem. Nu har det även visat sig att de magiska AI-verktygen har försämrat våra kognitiva förmågor. Vi har blivit hjärnslöa. Och hur bra är det egentligen att ta terapi-råd från en robot som kan bli hackad och hallucinera? Alltså plötsligt säga någonting fullständigt irrelevant, orimligt och fel. Något som saknar själ, medvetande och mening. Är det verkligen någon som vi vill anförtro våra mörkaste hemligheter till? Kanske. Om det betyder att vi får mer tid till att doomscrolla Tiktok.