Miljöpartiet fick stryk av Vänsterpartiet

Det skulle bli Miljöpartiets stora triumfdag.

Men ett av misstag publicerat pressmeddelande gjorde att Vänsterpartiet drog vinstlotten i budgetlotteriet.

Följ ämnen

Regeringen hade kallat till presskonferens klockan två. Stefan Löfven (S), finansminister Magdalena Andersson (S), miljöminister Karolina Skog (MP) och biståndsminister Isabella Lövin (MP) skulle presentera den största miljö- och klimatbudgeten hittills i Sverige.

Men bara några minuter innan ministrarna klev upp på podiet exploderade en annan nyhet i Dagens Nyheter. Nämligen att inkomstskatten höjs även 2018 för alla som tjänar över 36 000 kronor i månaden i år. Det är en fråga som drivits av Vänsterpartiet i budgetförhandlingarna med regeringen.

Av misstag lade regeringskansliet ut ett pressmeddelande om det på sin hemsida vilket snappades upp av DN:s politikredaktion.

Miljöpartiet har tappat mer än hälften av sina väljare sedan valet enligt den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Inizio. Förtroendet för språkrören är rekordlågt. De gröna är stort i behov av sakpolitiska segrar och det var nu de skulle triumfera med 1,8 miljarder mer till miljön och klimatet under nästa år.

Men tyvärr. Det blev inte så, det såg regeringskansliets webbredaktion till. Miljöpartiets framgångar i budgetförhandlingarna hamnade helt i skuggan av Vänsterpartiets. De var mer konkreta och berör dessutom den egna plånboken.

Det var inget fel på klimatsatsningarna, inte alls. Men det var heller inte nytt utan mer pengar till redan existerande projekt, exempelvis stöd till kommunerna för utökad kollektivtrafik och klimatklivet, statligt stöd till lokala initiativ mot utsläpp av växthusavgaser.

En liten nyhet hade dock smugit sig in. Företag med en omsättning under 30 000 kronor om året slipper momsredovisa. Avsikten är att gynna försäljning av överskott av exempelvis solcellsel men gäller alla företag. Bra, man vill inte hålla på att krångla med momsen om man säljer tio honungsburkar om året.

Skattehöjningen 2018, som blir lika hög som nästa år, motiveras av Vänsterpartiet med att skatten på kapital minskat samtidigt som ojämlikheten växer. De vill ha in mer pengar till ”välfärden och andra viktiga samhällsbehov”. Och de får det, 1,35 miljarder.

Men det har en mörk baksida. Marginalskatten, skatten på den senast intjänade hundralappen, är redan bland de högsta i världen och blir ännu högre. Marginalskatten ökar med inkomsten och är i dag 20,6 procent vid en årsinkomst på 120 000 kronor och 60,3 procent för den som tjänar 645 000 kronor eller mer om året.

Höga marginalskatter leder ofta till dåliga beteenden. Ett är att många människor undviker att jobba extra för att de tycker att förtjänsten är för dålig. Ett annat är att de försöker undvika att få betalt i pengar för extrainkomster utan föredrar exempelvis ledighet i stället.

I två stora uppgörelser över blockgränserna har det uttalade målet varit att begränsa den högsta marginalskatten till högst 50 procent. Först 1981 i ett avtal som kallas ”den underbara natten”. Och sedan, under parollen ”hälften kvar” i 1990 i ”århundradets skattereform”. Det tycks vara glömt nu.