Internet gör oss till språklösa djur

Att människor blir dummare i internetåldern torde vara ett vedertaget faktum vid det här laget.

Internet håller på att förstöra mänsklighetens ädlaste och snillrikaste kommunikationsform, det skrivna språket.

Unga människor läser sämre, skriver sämre och begriper därmed tillvaron sämre.

Det talade ordet är också på väg att dö. Ett belägg för den saken är senaste filmen om mördaren Jason Bourne.

Denna miljardsatsning är underhållning för vuxna, eller nästan vuxna, och låt mig på­peka att jag har sett filmen som i och för sig var fartfylld men kändes som en upprepning av de tidigare.

Med ett ­undantag. Skaparna törs inte längre betro ­publiken med något så ­avancerat som ord - den kanske tycker att det är ­tråkigt!

Således yttrar skådespelaren Matt Damons roll­figur Bourne bara 288 ord under hela filmen. Tidskriften Vulture har räknat.

De flesta replikerna består av ett, två eller tre ord, några exempel:

- Varför?

- Håll i dig!

- Varför dödades han?

- Hon är död.

- Rör dig inte!

- Släpp ut mig.

Jason Bourne är en station på vägen mot den logiska slutpunkten: en ny slags stumfilm där de gamla ­biografernas pianister har ersatts med quadro­fon­iska effekter - vrroom! splash! aaargggh!

Men språket är inte bara ett oöverträffat kommunika­tionsmedel, det är också ett moraliskt instrument.

Utan språk saknar individ­en möjlighet att definiera sig själv och sitt förhållande till sina medmänniskor. Vi blir djur, tänk bara på internetmobbarna som jagar den som visar svaghet, den som snubblar.

Djur går på instinkt. När jag skriver detta har jag sett på nätet hur en kvinna i USA backar sin Mercedes in i en svindyr Ferrari och hur hennes bil klättrar upp på ­vänster framdel av den låga racer­bilen.

Man kan tänka sig vilken stress kvinnan känner. Pinsamheten! Kostnaderna!

Och vad gör männen som står runt omkring? Springer de fram för att bistå en dam i nöd?

Nej, de tar upp sina mobil­telefon­er och filmar händelsen. Den sprids över jordklotet och en kvinna i olycka blir en stunds planetarisk skadeglädje.

Så blir vi allt enklare v­arelser som tittar på ­rörliga bilder och flabbar och skriker i flock och ska vi läsa ska det helst vara kort och extremt lätt­fattligt och roligt.

Demokrati kräver lång­sam­het och långa texter och långa debatter och långa utredningar, och helst respektfulla samtal. Det vill säga motsatsen till vår tid.

Donald Trump har elva miljoner ­följare på Twitt­er.

Följ ämnen i artikeln