Varför vill vi inte betala fullt pris?

Subventionsminister  Statsminister Fredrik Reinfeldt subventionerar inte bara städning. Instegsjobb, nystartsjobb, ungdomsjobb och reparationer är andra sysselsättningar som regeringen stöder med skatterabatter.

Den livliga debatten om skatteavdraget för hushållstjänster sätter fingret på en öm punkt.

Måste vissa jobb subventioneras?

Enligt regeringen är svaret ja.

Fjädrarna putsas nu efter den senaste veckans kraftmätning om skatte-avdraget till dem som köper hushållstjänster, exempelvis städning.

Mest putsas det i S. Företrädare för partiet har i retorik, och praktik, intagit i stort sett samtliga ståndpunkter. Från att bygga ut, till att det är bra, till att sätta stopp så snart som möjligt.

Men bakom de braskande rubrikerna döljer sig en intressant diskussion. Nämligen om vissa jobb måste subventioneras.

Regeringen svarar ja. De skulle säkert inte gå i täten för demonstrationståg med parollen ”Subventionera mera”.

Men i praktiken är det precis det de ägnar sig åt. Avdraget för hushållsnära tjänster kostade 2008 440 miljoner kronor. Från 1 juli förra året fram till nu är summan en halv miljard.

Subventionen har bevisligen gett jobb. Enligt branschorganisationen Almega skulle 5 600 jobb försvinna om avdraget togs bort. Men är det värt pengarna?

Nej, säger vissa. Ja, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) som gjort arbetslinjen till religion. Med arbete följer inkomst, socialt nätverk, en plats i tillvaron.

Rot-avdraget infördes 1 juli förra året. Precis som avdraget för hushållstjänster får man tillbaka hälften av arbetskostnaden från staten vid reparationer och renoveringar.

Hittills har det kostat statskassan fem miljarder kronor. Är det värt så mycket?

Ja, säger snickare eller rörmokare som annars varit utan jobb. Ja, säger den som får nytt kök för en billigare peng. Men vad säger den som tar hela samhällsperspektivet? Oklart.

Men subventionerna är inte slut där. Den som anställer en person under 25 betalar lägre arbetsgivaravgift. För instegsjobb, nystartsjobb och särskilda nystartsjobb för arbetslösa och flyktingar får arbetsgivaren också rabatt. I vissa fall är den mycket generös, dubbelt så hög som arbetsgivaravgiften. Den förra regeringen gjorde likadant. De subventionerade också jobb för att folk skulle få något att göra och få betalt för det.

Uppenbarligen är vi inte beredda att betala fullt pris för vissa tjänster. Uppenbarligen är arbetsgivarna inte beredda att betala fullt pris för vissa anställda.

Det är en intressant utveckling – som få talar högt om.

Veckans citat

Vi har tortyrutrustningen i källaren och vi kommer att visa den om det blir nödvändigt.

Eurorådets ordförande Jean-Claude Juncker visar Grekland klorna.

Vi är inget förbudsparti.

Skådespelaren Benny Haag, språkrör för Spritpartiet, som vill halvera alkoholkonsumtionen.

Följ ämnen i artikeln