Vi måste orka i mer än bara några dagar

Vad händer nu? Det har snart gått en vecka ­sedan vi äntligen vaknade och verkligen började agera.

Det är bra, men vi kan ännu bättre.

Nu måste vi fortsätta hjälpa. Vi har redan swishat summor och skänkt kläder för att hjälpa akut. Nu kommer nästa steg. Det är nu vi lär oss att vara med­människor på riktigt.

Den här gången ska vi orka i mer än några dagar och veckor, för det är annorlunda nu. Förra veckans hjälpinsatser handlade inte om plastiga kändiskampanjer, utan om oss. Den här gången kom hjälpen underifrån, eftersom det varit brist på det motsatta.

Vi som skänkt pengar, mat, blöjor och kläder får inte luta oss tillbaka. Samtidigt som den ­akuta hjälpen pågår måste vi börja se på den långsiktiga. Den som behövs då människor som flytt stannat.

Det finns tydliga exempel på att den hjälpen redan börjat. Som på socialförvaltningen i Stockholm: Det brukar vara ­ungefär två personer i veckan som hör av sig och vill vara ­volontärer för ensamkommande flyktingbarn. Förra veckan var det över tusen.

Vi måste fortsätta så: visa att vi verkligen vill integrera och ­integreras. Som i byarna i norr, i jämtländska Rätan där flyktingarna fick svenska ”mammor” och som i Nälden där byborna ­välkomnade med fotboll och bakning.

Men också som överallt: i små samhällen och stora städer. Vi måste säga hej och fråga om ­läget.

Jag hoppas, och tror, att vi kommer göra det. Att den här medmänskligheten är en del av vilka vi är. Och inte en del av en kort period. Klimatet kan säkert komma att ändras, vindarna kan tyvärr snabbt byta riktning. Det är då vi verkligen måste orka.

Fortsätt dela artiklar om hur en bäst hjälper. Orka ta ­diskussionerna - med släkt, vänner, kollegor och på sociala medier.

Fortsätt skänka pengar, till seriösa orga­nisationer. Bli månadsgivare på ­autogiro.

Fortsätta donera ­kläder här hemma. Ring ditt närmsta asylboende och fråga vad de behöver: Skor, jackor, leksaker?

Kontakta kommunen, finns det några nya invånare att hälsa välkomna? Ge av din tid.

Och än mer långsiktigt: När vi väljer förskola och skola till ­våra barn kan vi strunta i var ­våra ­bekanta placerat sina och istället låta barnen träffa nya kompisar, där inte exakt alla har samma modersmål. Barn har lätt att lära känna nya barn - ta vara på det. Det finns ­massor av barn som nyss ­kommit hit och som varit med om ett helvete. De vill ingen ­annat än att också bara få vara barn.

Vi vill ju sedan gammalt att våra barn ska lära sig att vara bra medmänniskor, ha förståelse, ­vara snälla kompisar och ha lätt för att skaffa nya vänner.

Just nu är det viktigare än någonsin att vi lär våra ­ungar just det.

Vi hjälper

Förra torsdagen drog Aftonbladet igång kampanjen Vi hjälper - där vi samlar fina initiativ i flyktingkrisens spår. Det är helt fantastiskt hur mycket fint människor gjort, och fortsätter göra. Över 16 000 personer gillar redan facebooksidan. Gör det du med.

… och vi vill fortsätta hjälpa:

I söndags visade en ny mätning från Aftonbladet/Sverige tycker att majoriteten av svenska folket, 66 procent, är beredda att på ett eller annat sätt hjälpa människor som flyr. Det är bra, men vi kan bli ännu fler.