Svart magi löser inga problem

Usel hantering av bränningarna

Koranbrännaren Salwan Momika på Mynttorget.

Svart magi lär inte lösa det svenska problemet med koranbränningar.

Inte vit heller.

Men landets politiska ledning tycks tro det. De väntar på trollspöet.

De av samhället sanktionerade bränningarna av islams heliga skrift Koranen har försatt Sverige i ett oerhört svårt läge. Utöver kriget i Ukraina och Rysslands uttalade ambition att inkludera Sverige i sin intressesfär har vi fått ett ökat terroristhot på halsen.

Inte sedan 2016 har det legat på nivå 4, den näst högsta. Det beror främst på koranbränningarna men också uppfattningen i en del läger att svenska myndigheter kidnappar muslimska barn.

Den svenska ambassaden i Irak har stuckits i brand. Rader av ambassadörer har kallats upp till sina länders UD för att motta protester. Det har hotats med handelsbojkotter. Ett 50-tal länders regeringar har, liksom en FN-kommitté, kraftigt kritiserat oss. Och bilden av Sverige som ett öppet tolerant land har fått sig en knäck – exportföretagen bävar.

 

Läget är kort sagt allvarligt. Men hur agerar landets politiska ledning, och då avser jag inte bara regeringen? Uselt är det sammanfattande betyget.

Regeringen ska utreda en ändring av ordningslagen. Polisen ska eventuellt ges möjlighet att flytta demonstrationer, som koranbränningar, i tid och rum, om manifestationen hotar landets säkerhet. Det är i dag bara möjligt om ordnings- och trafikproblem av mer omfattande natur befaras.

Utredaren ska också ta ställning till om en eventuell ändring av ordningslagen ska vara tillfällig och om den bara ska omfatta utländska medborgare, sannolikt från länder utanför EU i så fall.

Men trots det ganska begränsade uppdraget får utredaren rejält med tid på sig. Till 1 juli nästa år. Sedan tar en eventuell ändring åtminstone ett halvår till innan den är genomförd. Då är vi framme vid halvårsskiftet 24/25 men sannolikt ännu senare. 1,5 år till av koranbränningar och våldsamma reaktioner från den muslimska världen, visst låter det mysigt?

Jimmie Åkesson är emot den nya utredningen.

Regeringen har varit oerhört sen på bollen. Och nu, efter att ha deklarerat att en utredning ska tillsättas verkar den hoppas på en magisk lösning. Svart eller vit magi spelar ingen roll.

Regeringens käpp och krycka, SD-ledaren Jimmie Åkesson, är helt emot utredningen. Han anser att en lagändring skulle innebära att Sverige faller undan för påtryckningar från muslimska länder.

Man kan lika väl säga att det förhåller sig precis tvärtom. Att Sverige genomför en lagändring för att skydda sig självt och därmed sina medborgare. Åkesson har dock inget recept på hur koranbränningarna ska bli mindre kränkande för den muslimska världen. Även han tycks sätta sitt hopp till magin.

Det största oppositionspartiets kandidat till justitieministerposten är Ardalan Shekarabi (S), vice ordförande i justitieutskottet. Han är också emot en eventuell lagändring och säger ”Yttrande- och demonstrationsfriheten måste värnas”. Visst - men hur? Trollkarlen ser ut att kunna få uppdrag även av Shekarabi.

 

Så här ser jag på saken. Yttrandefriheten är inte hotad. Den regleras i två grundlagar, och är i vissa fall som hets mot folkgrupp, begränsad. Men den som vill säga att islam är en hemsk religion och Koranen är en usel skrift har all rätt att göra det. Ingen seriös debattör hävdar något annat.

Demonstrationsfriheten står inte heller på spel, vad än Shekarabi säger.

Det som diskuteras är om polisen ska ha rätt att flytta en koranbränning i tid och rum om svenska säkerhetsintressen hotas av exempelvis terrorister. Den möjligheten har polisen redan om demonstrationen hotar leda till svår trafikstockning. Det är alltså inte tabubelagt med mindre förändringar av klockslag och demonstrationsplats.

Jag har bara hört en enda tung invändning mot den diskuterade förändringen av ordningslagen. Det är att ”säkerhetsintressen” kan vara för flummigt. Ett gummiord som kan betyda lite vad som helst och därmed användas till lite vad som helst. Men ingen tycks längre tycka att man ska få elda koraner exakt var och exakt där man själv önskar.

Men hur ser lösningen ut? Ingen vet. Alla tycks hoppas på lite svart, eller vit, magi. Trots att det inte finns.


TRE SPANINGAR

Att Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin överlevde hela två månader efter sitt kuppförsök och marschen mot Moskva i midsommarhelgen måste betraktas som en bedrift. Jag tippade att det skulle ta ett par veckor innan han skulle likvideras. I flygkraschen dog flera i privatarméns ledning.

Muharrem Demirok kan konsten att göra sig impopulär. Korta ner sommarlovet med ett par veckor så att eleverna lär si mera, föreslog han och Centern. Mottagandet var inte varmt. Inte bland elever, inte bland föräldrar och inte bland lärare. Bättre kvalitet på undervisningen, var deras alternativ.

Galghumor måste väglett författarna till regeringens pressmeddelande om ”nästa steg” för ”järnvägens punktlighet och tillförlitlighet”. Jag försäkrar att vi som åkt tåg i sommar fortfarande väntar på det första steget. Jag skulle också gärna se en bild på en nedriven kontaktledning.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.