En känsloventil för Clas Ohlson-männen

Den nordiska vinterns hittills största mysterium är en bredaxlad norrman och hans lågmälda kärlek till ved.

Ronnie Sandahl

För egen del skedde upptäckten en torsdag. Två dagar tidigare hade årets Augustprisvinnare korats. Ändå, överst på de stora nätbokhandlarnas topplistor fanns varken någon av prisvinnarna eller ens den astronomiskt populära Zlatan-biografin. Överst var en man som hette Lars Mytting. Han hade skrivit en norsk fackbok om ved. Passande nog hette den just ”Ved”. I förlagets text beskrevs verket som ”en komplett informationskälla om ved” och hade redan sålt 129 000 exemplar i norska bokhandlar.

Jag begav mig genast ut på stadens gator. Men överallt samma svar: den är slutsåld! Boknasarnas förvånade men uppriktigt lyckliga svar: Nej, vi förstår ingenting heller! En bok om ved!

Den första upplagan hade sålt slut på bara några dagar. Nu fanns en viss oro över att man inte skulle hinna få in nya böcker till julhandeln. Harry Potter kunde fara åt helvete.

För egen del var det samma svindlande känsla som skräckförfattare brukar skapa hos sina läsare när de skriver att Vasaparken i Stockholm är full av häxor och troll: förnimmelsen av en okänd parallellvärld, bortom det rimliga.

En värld av vedälskande bokmalar, alltså.

Inte förrän i den fjärde bokhandeln lyckades jag få tag i ett exemplar. Så här 175 sidor senare kan jag meddela att det är en mycket manlig bok. På knastertorr prosa beskrivs den mest praktiska längden för bågsågar och varför en stängd fyrkantsstapel är både ”solid och kostnadseffektiv”. Boken innehåller också en rad fyrfärgsbilder, en av dessa föreställer en motorsåg av modellen Jonsered 590. På sina håll spränger ett manligt vemod igenom nyttofraserna: en tystlåten men förbehållslös kärlek till naturen och arbetet. Jag misstänker att det är själva kärnan i succén. Clas Ohlson-männens känsloventil.

Inom bokbranschen, liksom andra branscher, finns alltid ett visst mått av spekulation: förläggare och agenter och författare som drömmer om nästa ”Hunger Games”, nästa ”Fifty Shades of Grey”, nästa bokgenre som kommer från ingenstans och krossar allt motstånd. Men jag skulle vilja se den som förutspådde storsäljarpotentialen hos en bok vars undertitel inleds med orden ”Allt om huggning, stapling och torkning”.

Överhuvudtaget är det mycket uppfriskande att läsa ”Ved”. Och sporrande.

För efter Lars Myttings bravader är fältet öppet – vilken är nästa stora oförutsedda målgrupp? Skoputsarna? Reptilfantasterna? Nästa stora succé, är det en bok om tandborstning? Konsten att pumpa ett cykeldäck? Eller rent av en uppföljare om ved?

Inte undra på att man känner sig lite kluven.

!

Med tanke på att litteraturintresset minskar stadigt bland pojkar och män får man se Lars Myttings bok om ved som en lysande inkörsport till tyngre litterära berusningar. Nästa steg: Mikael Niemis katastrofroman ”Fallvatten” om den norrbottniska naturens skoningslöshet.

?

Internationella undersökningar visar återigen att den svenska skolan är i bästa fall medelmåttig. Samtidigt visar siffror i Lärarnas Tidning att lärarutbildningen utvecklats till en formidabel katastrof. Morgondagens lärare är, om man får tro siffrorna, generellt sett både dummare och mer ointresserade än tidigare. Kanske blir skolan 2014

års stora val- fråga?

Följ ämnen i artikeln