Nationalism gör samhället skevt

Skolorna i Sverige blir sämre och sämre och lärarna flyr i panik.

De stora företagen betalar lite eller ingen skatt.

Bostadsbristen är skriande och handeln med svarta ­bostadskontrakt ökar i hela landet.

Polisen klarar inte att lösa så kallade vardagsbrott.

Varenda kommunalt, statligt eller landstingsbeställt bygge blir dyrare än beräknat.

En överväldigande majoritet av bilister, cyklister och fotgängare bryter dagligen mot trafikreglerna.

Få lyfter på ögonbrynen om en ­arbetskamrat eller granne snor lite på jobbet, jobbar svart eller fuskar med skatten.

Cheferna på Riksrevisionsverket - landets viktigaste kontrollorgan - misstänks för korruption.

Det är inte svårt att hitta grejer som är direkta resultat av individers, gruppers eller myndigheters värderingar.

Men det är ju inte den sortens attityder som flera partiledare kallade ”svenska värderingar” på scenen i Almedalen förra veckan.

Det var inte bara ett uttryck för uppblåst självgodhet. Det var politiska luftpastejer. För att slippa ansvar för begångna handlingar, eller, bristen på dem. Ett sätt att inte ta konkret ställning i sakfrågor. Och en sjaskig flirt med rasisterna i SD.

Vad menas med ”svenska värderingar”? Det kan ingen förklara, eftersom det är rappakalja.

Som om inte mexikaner, costaricaner, sydkoreaner, greker eller chilenare ”gör rätt för sig”. (De ligger i topp fem på OECD:s lista över ­faktiskt antal arbetade timmar per år bland sysselsatta, Sverige ligger en bit från botten).

Som om det skulle finnas några mera tidlösa ”svenska värderingar”. I ett land där 82,9 procent en gång röstade för att behålla vänstertrafiken, där barnaga var tillåten och ­homosexualitet betraktades som sjukdom för 37 år sedan, ett land med statlig religion fram till år 2000.

Det var befriande att höra två ­klarsynta röster i P1-morgon här­omdagen, den moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark och Expo-­journalisten Bilan Osman.

Hökmark menade att det är farligt att beskriva vad som är ”svenska ­värderingar”, eftersom de är universella och ändras hela tiden. Att det finns olika värderingar är hela poängen med ett öppet samhälle. Vill man hävda svensk lag så kan man inte ­göra det genom tyckande eller ­hoppas att människor ska ­omfatta samma värderingar som man själv, utan se till att lagen kan efterlevas.

Osman menade att talet om ”svenska värderingar” beror på att nationalismen tagit sig in i politiken, och att detta kan leda till att människor som kommer hit från andra ­länder misstänkliggörs på ­skeva grunder.

Bara... hallå?

Vad hände med den där ”systemkollapsen”, som många politiker talade om med darr på stämman för en tid sedan? Stack den ut i cyberspace? Gick den och lade sig på höskullen? Eller – eftersom det mesta funkar ganska bra – dög den inte som propaganda?

Bara... dravel

Ordet rappakalja kommer från finskans rapakalja, ett slags slarvigt jäst och osilat öl som framkallar rapar, men i övrigt inte gör mycket nytta. Bland synonymerna i svenskan finns orden strunt, smörja, nonsens, dravel, gallimatias och goja.

Följ ämnen i artikeln