Vi är blinda för avarterna i vår egen alkoholkultur

Polisen beslagtar 2 986 burkar starköl och cider för 299 ungdomar och det bara passerar i nyhetsflödet. En artikel i lokaltidningen, en notis i DN. För alkohol och ungdomen hör ju ihop: Flaken med ropande studenter som vadar i öl är något självklart vid avslutningarna.

Det var polisen på Lidingö som beslagtog de 2 986 burkarna, nästan exakt tio burkar per student.

Hur full blir en tonåring på tio burkar starköl? Plakat. Spyende. Omdömeslös. Medvetslös.

Vad följer på fyllan och omdömeslösheten innan medvetslösheten sätter in? Misshandel, våldtäkter, hot, bråk. Helena Henriksson på ungdomsroteln i Stockholm säger att om inte alkoholen fanns vore polisen arbetslös.

Men vi ska inte överdriva. Ungdomarna på flaken tänkte kanske dela med sig till kompisar. Och spruta öl i luften. Kanske var de 600 eller 700 som skulle dricka.

Så blinda är vi för avarterna i vår egen kultur att vi tycker att det är sådant som sker, ungdom är ungdom, och förresten dricker ju vi äldre en hel del också. Fast vi står oftast inte på flak och skriker.

Det är frestande att flika in frågan om klasstillhörighet här.

Lidingö är liksom Östermalm och Bromma välmående. Östermalm och Bromma är överrepresenterade när det gäller tidig alkoholdebut.

När kommissarie Erik Forsell arbetade mot alkohol på Östermalm upptäckte han ett motstånd. Från föräldrar. Det är väl inte så farligt om ungarna får smaka lite vin? Bättre att dricka hemma än på stan. Lära sig umgås med alkohol.

Men fylleriet är inte bara ett överklassproblem, det är ett problem för hela vårt samhälle. Vi betalar priset både i slott och kojor, vi vet kostnaden i form av sjukdom, kriminalitet och förstörda liv. Vi tycker att det är värt det.

Men vi har fortfarande så mycket vett att vi inser att barn och ungdomar bör skyddas. Den som är under 20 år får inte inneha alkoholhaltiga drycker starkare än 3,5 procent. Bra. Polisen tar burkarna och flaskorna i beslag. Bra.

Sedan återstår en uppgift, att finna langarna.

Förr var det äldre kamrater, syskon och någon enstaka slusk i grannskapet. Nu finns langarna på nätet och i skåpbilar som är ambulerande systembolag.

Det borde vara högsta prioritet för polisen att ta skurkarna.

Följ ämnen i artikeln