Persson lär styra och ställa från sjuksängen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-06-04

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I två månader kommer Sverige att ledas från sjuksängen.

Ovanligt - men inte unikt.

Både Winston Churchill och Karl XIV Johan regerade från sovrummet.

Göran Persson påpekar det ofta själv och han har helt rätt.

Statsministern är alltid i tjänst.

Sjukdomar, semestrar, bröllop eller begravningar spelar ingen roll. Den statsminister riksdagen valt är den enda Sverige har.

Under de närmaste månaderna kommer Sverige alltså att ledas från Göran Perssons sjukläger. Dem han vill tala med kommer han att ringa. Eller kalla till Sagerska huset och Harpsund.

Frånvaron märks

Effekterna av Göran Perssons frånvaro minskas av den förestående sommaren. Men de kommer att märkas.

S Luften går ur EU-valrörelsen. Valtemperaturen kan inte med bästa vilja betecknas som hög. Men det är stor risk att den går mot fryspunkten när Sveriges meste maktspelare inte längre är med.

På valvakan nästa söndag kommer statsministern inte att vara med. Det har aldrig hänt tidigare.

S Engqvist tar över. Vice statsminister Lars Engqvist, utsedd i tisdags, leder regeringssammanträdena till augusti.

Tar inte över helt

Han släpps dock inte in i maktens verkliga centrum, statsrådsberedningen. Han behåller rummet på socialdepartementet. Engqvist kommer inte heller att ersätta Persson på den internationella scenen.

S Sämre förhandlingsposition. Nästa torsdag inleds det mycket viktiga toppmötet i EU där förslaget till ny konstitution ska slutförhandlas. En ny ordförande i EU-kommissionen ska också utses.

Det är dessutom det första toppmötet sedan EU utvidgades till 25 länder med allt vad det innebär av nya positioneringar och allianser.

Sveriges förhandlingsposition försvagas av att Laila Freivalds leder den svenska truppen i stället för Göran Persson. Hur duktig hon än är så smäller statsministern alltid högre än utrikesministern. Särskilt som Göran Persson numera är en av EU:s mest erfarna regeringschefer.

S Andra internationella möten. Innan sommarstiltjen lägrar sig skulle Göran Persson dessutom ha deltagit i ett Östersjötoppmöte i Tallinn och i Natos toppmöte i Istanbul.

Tallinnmötet är inte jätteviktigt, dit åker i stället samordningsminister Pär Nuder.

Persson smäller högst

Natomötet är däremot en tillställning med tyngd. Sverige deltar som medlem i Natos systerorganisation Partnerskap för fred.

På dagordningen står två frågor av stort svenskt intresse: insyn och möjlighet att påverka.

Nu får försvarsminister Leni Björklund och Laila Freivalds sköta förhandlingarna. Två duktiga och kompetenta kvinnor. Men fortfarande smäller statsministern högre.

1 augusti håller Göran Persson sitt sommartal i Björkviks Folkets park. Det blir hans comeback i rampljuset.

Och hur var det då med Karl XIV Johan och Winston Churchill?

Kungen styrde genom gunstlingen Magnus Brahe, ett arrangemang kallat "sängkammarregementet" på grund av kungens sena vanor.

Churchill började alltid dagen med att läsa papper och diktera för sin sekreterare direkt från sängen. Också under andra världskriget.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln