USA:s skolor sålda på skånsk storebrorvariant

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-08-12

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jonathan Jones heter en 14-årig kille från Biloxi, Mississippi, själva definitionen av de amerikanska sydstaterna med krokodiler i dikena och en långsamt släpig dialekt som ekar av Elvis. Han är en väluppfostrad men självständig kille som bodde hos oss i en månad i början av sommaren.

Häromdan skickade han ett mejl och berättade att han längtade tillbaka till oss och Sverige. Dessvärre är det dags för ännu en termin i skolan - precis som för våra ungar som börjar få det där plågade ansiktsuttrycket då de inser att tiden är utmätt.

Skillnaden mellan våra barn och barnen i Biloxi är att de senare är satta under övervakning. När eleverna i går började sin hösttermin skedde det med hundratals små digitala kameror som registrerade varje minut av varje lektion i varje klassrum.

I USA börjar det bli svårt att gömma sig. Det amerikanska vardagslivet från bilkön via shoppingcentret till idrottsarenan och krogen övervakas på längden och bredden.

Som ni redan har gissat så är rädslan för våld och terror den drivande kraften bakom att Biloxi blir det första skoldistriktet i USA som installerar kameror i samtliga klassrum. På andra orter i USA och i England förekommer det i mindre men växande skala. Dessa smidiga "webcams" kan visa bilder på vilken internetansluten pc som helst. En lärare eller rektor kan titta in i ett klassrum, och som förälder kan man hålla ett öga på ungarna samtidigt som man sitter vid datorn och jobbar.

Bra eller dåligt? Åsikterna går isär. Många anser det som nödvändigt för att hejda våldet i skolorna, andra påstår att det skapar tätare kontakt och delaktighet mellan familjen och skolan. Motståndarna talar om storebrorssamhället, integriteten och ett helt nytt tryck på lärarkåren.

Samtidigt fortsätter det ena amerikanska skoldistriktet efter det andra att handla upp smidiga övervakningskameror. En av vinnarna är Axis Communications, ett av it-företagen som inte bara överlevt utan nu verkar bli värsta Robinson. Företaget som startade i en studentkorridor i Lund 1984 är i dag världsledande inom nätverkskameror för övervakning, en börsnoterad jätte med 400 anställda och 700 miljoner i omsättning. Över 100 amerikanska skolor har redan installerat denna skånska storebror-variant. Axis enkla och billiga lösningar är uppskattade och omskrivna i både New York Times och USA Today.

Medan vi andra låg på stranden och drällde gjorde Axis en jätteaffär i Japan, dit man ska leverera kameror för övervakning av bilparkeringar, och i går skrev man ett kontrakt som öppnar dörren till den kinesiska marknaden för videoövervakning.

Gunnebo och Securitas är redan globala storspelare inom övervakning och säkerhet, och nu kommer Axis i full fart. Paranoia är den nya svenska exportsuccén. När även svenska skolor börjar med kameraövervakning är oklart, men det dröjer nog inte längre än att barnen hinner kamma sidbena medan föräldrarna köper färska it-aktier för skatteåterbäringen.

Heja Sverige!

Anders Westgårdh

Följ ämnen i artikeln