MP över spärren men fortsatt kris för Busch och Pehrson

Regeringspartierna kämpar på, men väljarna är inte övertygade.

Det nya året 2024 bjuder inte heller på någon omstart och nya tag för de krisande småpartierna.

I Aftonbladet/Demoskops januarimätning är det bara Miljöpartiet som lyckats släpa sig över riksdagsspärren.

Det är ett under att krisen inte är större i Kristdemokraterna och Liberalerna. Väljarna är inte nöjda och opinionen bjuder ingen ljusning för dessa två krympande partier. I Aftonbladet/Demoskops mätning för januari har de båda partierna backat ytterligare och Liberalernas 2,1 procents väljarstöd är det sämsta sedan slutet på 2021. Då var Liberalerna i fritt fall efter ett år av stora omsvängningar och konflikter. De hade under stora konvulsioner bestämt sig för att öppna upp för samarbete med SD och under sommaren lämnat januariavtalet.

Partiet stod ensamt och förvirrat och väljarna vände sig bort. Krisen slutade med att Nyamko Sabuni fick lämna partiledarposten och Johan Pehrson tog över bara några månader före valet 2022. Partiet har inte lyckats återhämta sig sen dess och utan stödröster hade de inte lyckats hålla sig kvar i riksdagen i valet. Men frågan är om inte krisen är större nu när de inte lyckas öka sitt väljarstöd trots att de sitter i regeringen och trots att de har en rad liberala ministrar som profilerar partiet.

Ebba Busch (KD)

Ebba Busch har problem

Lika problematiskt är det för Kristdemokraterna. Partiledaren Ebba Busch var en populär partiledare i opposition, men sedan hon blev minister har hennes popularitet dalat. I dag är hon regeringens minst populära minister. Kristdemokraterna är vana vid stora svängningar i opinionen, men inget parti mår bra av att ligga så lågt som partiet gjort den senaste tiden. I Aftonbladet/Demoskops januarimätning sjunker de ytterligare och landar på 3,5 procents stöd.

Missnöjet med partiledningens strategi och att Ebba Busch inte ägnar sig åt partiets profilfrågor vård och omsorg puttrar ständigt under ytan. Ju längre partiet går dåligt i opinionen, ju större problem blir missnöjet för partiledningen.

Opinionen på högersidan fortsätter att domineras av Sverigedemokraterna. Visserligen backar de något sedan mätningen i december, men de fortsätter att vara andra största parti med ett bekvämt avstånd till Moderaterna. Med det i åtanke är det en klen tröst att Moderaterna går framåt något i opinionen från 17,2 procents stöd i december till 18,3.

Johan Pehrson (L)

Avståndet till oppositionen växer

Socialdemokraterna fortsätter att vara betydligt starkare i opinionen än de var i valet. I januarimätningen ökar de till 37,7 procent stöd, jämfört med deras valresultat på drygt 30 procent. Det är också det största stödet för S i Demoskops mätningar sedan våren 2009 och de har inte nosat på så här höga siffror i ett val på över 20 år, valet 2002.

Även Miljöpartiet har fått sig ett uppsving. Efter en höst av konflikter och en infekterad partiledarstrid har partiets förnyelse gett utdelning. För första gången sen valet släpar de sig över 4-procentsspärren. Det återstår att se om det är en Helldén-effekt som håller i sig eller är tillfälligt.

Där Miljöpartiet fått ett uppsving av sitt partiledarbyte och omstart forstätter det att vara svårt för Centern. Muharrem Demiroks partiledartid har inte tagit fart. Nu vänder opinionen dessutom nedåt igen och för första gången på över ett decennium hamnar de under riksdagsspärren i våra mätningar.

Muharrem Demirok.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.