Bildt frotterar sig i Turkiet – ”för Sveriges räkning”

Moderaternas tidigare partiledare Carl Bildt under ett torgmöte på Olof Palmes plats vid Uppsala Centralstation den 7 september.

Carl Bildt är all over the place.

Först kritiserade han Socialdemokraternas Nato-förhandlingar med Turkiet. Bildt sa – helt rätt – att Sverige lovar en massa, men att Turkiet tydligen inte förpliktigar sig till nånting.

Strax senare skröt han med att, han i kulisserna minsann, hjälper Magdalena Andersson med detta känsliga ärende.

Nu har Bildt varit regeringen Kristerssons utsände i Turkiet. Han representerade visserligen inte regeringen, men han var ändå där “för svensk räkning”.

 

Världsresenären och alltingexperten – “Den erfarne” är hans epitet i svensk press – kom hem med stora rubriker. För så är det alltid; Bildt har nyhetscheferna med sig. Särskilt dem på Expressen. Bildt säger något och tidningen toppar stort och vackert, som vore de Bildts privata propagandablad.

Public service står inte långt efter.

Installationen av president Erdogan var en “en imponerande ceremoni”, lät Bildt meddela. Han hade också träffat den nye utrikesministern Hakan Fidan – “tveklöst kompetent”.

Det där var en lite märklig bedömning, anmärker Paul Levin, som är Turkietexpert på riktigt. Fidan har nämligen ett förflutet som chef för Turkiets underrättelsetjänst. Mannen kan knytas till flera mord.

Frågor på det? Nej.

Så är det alltid. Bildt säger nåt tvärsäkert, och nån korrigerar. Då försvinner karln. Aldrig att Bildt ger en journalist sin tid om han inte har lust.

 

Men visst har Carl Bildt erfarenheter av Turkiet.

2011 rapporterade Journalisten om en resa till Turkiet, som Bildt gjort i egenskap av utrikesminister. Formellt befann hann sig där för att analysera EU:s kvartalsrapport om landets pragmatiska inställning till mänskliga rättigheter. Men Bildt passade på att göra ett privat solonummer, som vigselförrättare åt vännen Murat Karakaya, tillika Erdogans kommunikationschef.

Till Karakayas arbetsuppgifter hörde att upprätta listor på de journalister som skulle portas från Erdogans presskonferenser.

Inte konstigt att Bildt 2013 med ackuratess hävdade, att i Turkiet sitter inga fängslade journalister. Bara terrorister.

Bülent Kenes; efter 14 år i Sverige hamnade den kurdiske journalisten plötsligt på Erdogans lista, som först skickades till Lindhe och sen vidare till Billström, alltmedan Bildt kikar över axeln.

 

Erdogan gillar inte Koranbränningar, satirdockor och kurdvänliga demonstrationer. Då gör inte Bildt heller det. Det är sabotage, skorrar han. Sabotage är ett mildare ord för landsförräderi. “Det här är människor som knappt vet vad PKK och Turkiet är”, tillägger han.

Rubriker på det, som vore Bildt nån vi ska lyssna på och ta intryck av.

Det är upp till Carl Bildt om han vill håna den svenska yttrandefriheten och frottera sig med Turkiets höga herrar. Men medierna ska inte låtsas som att det är nåt annat han sysslar med, “för Sveriges räkning”.

 

Följ ämnen
Nato

Följ ämnen i artikeln