Nej tack till Pamelas sensuella revolution

Porrmotståndarna har fel - porrindustrin går med förlust

Skådespelerskan Pamela Anderson är trött på att bli behandlad som en porrstjärna i sängen. Hon vill se en sensuell revolution – och ber fansen titta mindre på porr.

Inget smisk och snuskprat i sängen.

Bara fint sex, mellan gifta makar.

Hur blev Pamela Anderson porrmotståndets främsta företrädare?

Hon, som tjänat en förmögenhet på utvik i porrtidningar, och var löjligt översexualiserad livräddare i familjeprogrammet ”Baywatch”, vill nu ha en ”sensuell revolution”. Nyligen skrev hon ihop med ortodoxa rabbinen Shmuley Boteach en debattartikel i Wall street journal om hur porren skadar ”mannens själ” och gör honom till en sämre pappa.

Som ordspråket säger: när glamourmodellen blir gammal, blir hon högerkonservativ. Men Pamela Andersons helomvändning är också ett tecken i tiden.

Porrskräcken har funnits ända sen fuktskadade Fibban-tidningar drällde under slokgranar i de svenska skogarna. Fast nu är det på allvar.

Fler höjer rösten för lagar, förbud. Republikanerna i USA kallar porrkonsumtionen för en ”folkhälsokris” i sin partiplattform.

I Storbritannien har regeringen redan infört porrfilter på nätet, med katastrofala följder. Norge kan vara på tur.

Och här om dagen krävde flera svenska politiker och debattörer en haverikommission om den skadliga pornografin.

– Man kan googla på vanliga saker som ”bröst” och komma direkt in på grova porrfilmer, säger Carina Ohlsson, ordförande för S-kvinnor och en av dem som undertecknat, till Aftonbladet.

Jag provade att googla.

Första sökträffarna på ”bröst” var exempelvis hemsidan för Bröst- och endokrinsektionen i Örebro läns landsting, samt artikeln ”Tittare rasar efter bröst-tafset i direktsändning” där någon vid namn Jean-Michel betett sig vidrigt i ett franskt underhållningsprogram.

Jag ska inte raljera.

Man behöver inte vara fullblodshacker för att hitta nätporr eller moraltant för att se problem med den.

Grejen är dock att porren inte är vad den var förr.

Tvärtom mot vad porrmotståndarna påstår så finns nämligen ingen växande miljardindustri. Sex säljer inte längre. Onlineporr är dålig business. De stora porrföretagen går sedan många år med brakförlust. Tidningen Playboy, där Pamela för övrigt varit husgud, har slutat med naket. Facebook och Instagram censurerar minsta bröstvårta.

Att unga i dag har en snedvriden syn på sexualitet kan med andra ord lika gärna handla om nymoralismen, som om porrifieringen.

Porrbranschen hoppas nu på virtual reality-sex – ja fråga inte mig – och nya betalningsmodeller. Det låter i alla fall ganska ofarligt att ligga med en robot. Som en ”sensuell revolution”, till och med.