Skyttedals kandidatur inte mer än dålig stämning

Ebba Busch gör sitt bästa för att hålla skenet uppe, men Kristdemokraterna har inte sitt bästa tid just nu.

Väljarna sviker och under KD-dagarna i Örebro är det fortfarande de senaste månadernas turbulens som alla pratar om.

Samtidigt lanserar Sara Skyttedal sin återvalkampanj.

Det tog nästan en hel timme för Ebba Busch att ta sig igenom sitt tal. Grundstommen i talet handlade om kärlek och hur kristdemokratins drivkraft är den kristna tanken om att älska sin nästa.

Berättelsen om ett dåligt valresultat och ett numera ännu sämre opinionsläge, blev i Ebba Buschs tal istället en framgångssaga där genomslaget för KD är större än någonsin.

Det måste vara en något trubbig måttstock Busch använder, som kommer fram till att partiet aldrig varit mer inflytelserikt, men det finns anledning för henne att omtolka det senaste halvåret. Busch behöver få ner konfliktnivån inom partiet.

Det blir inte bättre av att Kristdemokraterna ligger under riksdagsspärren i mätning efter mätning. Ebba Busch vet att det är en dålig kombination med dåliga opinionssiffror och inre konflikt.

Sara Skyttedal, Europaparlamentariker och partistyrelseledamot för Kristdemokraterna.

Irritation kring Skyttedal

Framförallt har det stormat kring partiet EU-parlamentariker Sara Skyttedal. Det började med ett politiskt utspel där Skyttedal föreslog att legalisera cannabis. Partiledningen var inte nöjd. Att legalisera cannabis ligger långt från partiets politik och KD-politiker runt om i landet blev förskräckta.

Det fortsatte med att Skyttedal, mot partiledningens vilja lät sig intervjua i SVT där hon också berättade om att hon själv använt cannabis.

Fortsättningen är välrapporterad. Skyttedal polisanmälde Ingerö för sexuellt ofredande, han fick sluta och hennes framtid som EU-parlamentariker ligger nu i partiets händer. Ärendet lades ned och ord står mot ord om vad som egentligen hände den där kvällen för nio år sedan.

Men händelsen har rört upp många känslor inom partiet. Under KD-dagarna tisslas och tasslas det inte om så mycket annat. De kristdemokratiska politikerna ute i landet är förbannade över att de inte fått prata om något annat än partiets, i delar hafsiga hantering av hela situationen. De är irriterade över att behöva svara på frågor om vad partiet har för inställning till cannabis.

Under fredagen berättade Skyttedal att hon vill kandidera till EP-valet nästa år.

Omstridd kandidatur

Om några veckor inleds processen inom KD att ta fram partiets EP-kandidater. Sara Skyttedals kandidatur kommer att vara en huvudvärk för partiet, å ena sidan är hon en av partiets mest profilerade kandidater och å andra sidan verkar partiet se hennes förtroende som förbrukat.

Ebba Busch verkar redan ha kastat loss Skyttedal från partiet när hon för några veckor sedan deklarerade att ingen som brukar narkotika på något sätt kan representera KD. Som det ser ut nu verkar Sara Skyttedals kandidatur inte bli mer än lite dålig stämning på partiets fest ikväll.