Det fattar de flesta utom påven, George och Arnold

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-05

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Personligen är jag straight som en linjal men det är ändå så det svartnar för ögonen när ledaren för världens mest inflytelserika nation förklarar krig mot världens homosexuella.

I valet av sexuell partner väljer jag i första hand en kvinna, i andra hand ingenting och i tredje hand mig själv. Jag brukar säga att jag är gravt heterosexuell. Fast det är ingenting jag upplever som ett hotat privilegium, snarare som ett faktiskt konstaterande.

Jag kan tycka att det finns en hög grad av pellejönseri i tillställningar som Pridefestivalen och att delar av gayrörelsen verkar kontraproduktiv genom att överdriva det avvikande ­ men jag tycker inte att vanliga bögar generellt är konstigare än vanliga kristdemokrater.

Därför var det glädjande att ta del av den opinionsundersökning som visade att en majoritet av svenskarna anser att homosexuella ska få ingå äktenskap (närmare bestämt 61 procent). 30 procent svarade nej. I USA är väl förhållandet ungefär det omvända, skulle jag tro.

Ja, ni har ju läst och sett om hur bögar och lesbiska från hela Nordamerika de senaste veckorna vallfärdat till San Francisco och Massachusetts för att bli gifta av modiga och liberala vigselförrättare. Det handlar om mängder av människor som vill ta chansen att göra det som de flesta långvarigt förälskade vill göra, nämligen att manifestera sin samhörighet i form av äktenskap. Som mest var det ett bröllop i minuten.

Rena flodvågen, alltså, och enligt George Bush är det fråga om syndafloden. Det heliga äktenskapets plats som samhällelig stöttepelare hotas. Senatens

majoritetsledare varnar för att homoäktenskap ska sprida sig som en präriebrand.

Som om det handlade om en ny trend, en tillfällig kalifornisk fluga som framåt sommaren ersätts av rullskridskoyoga eller rektalt rökheroin.

Första paret ut hade varken hästsvans eller Dr Phil-mustasch. Det var 83-åriga Dei Martin och 79-åriga Phyllis Lyon, två kvinnor som levt tillsammans sedan

1953 ­ alltså flera år innan Elvis vickade på höfterna och skapade moralpanik i det där befängda landet. På sin ålders höst tog de chansen att uppgradera sin relation, och det gjorde de rätt i.

För varför inte? Det är väldigt svårt att begripa vad som gör homosexuella människor så farliga att presidenten i frihetens stamort på jorden hanterar dem som ett hot i klass med mjältbrand. Eller är det inte? Har han rätt? 30 procent av svenska folket verkar tycka det, att döma av den där opinionsundersökningen.

Vad är i så fall risken, vad är faran? Vikande befolkningsunderlag om hundra år? Indoktrinering som leder till att halva befolkningen är bögar inom femtio år? Emotionell smittspridning som gör oss alla till fjolliga sybariter och hotar BNP?

Världen kommer alltid ­ i grova drag ­ att vara till 95 procent heterosexuell.

Resterande 5 procent är och förblir homosexuell. Det var så Gud planerade det, och det fattar de flesta utom påven, George W Bush och Arnold Schwarzenegger.

Anders Westgårdh

Följ ämnen i artikeln