Turbulens och oro – då borde Löfvens stöd öka

Statsminister Stefan Löfven (S).

Regeringen med Stefan Löfven i spetsen har inte stärkts av den senaste tidens turbulens i Europa och här hemma.

Tvärtom minskar stödet marginellt för regeringspartierna S och MP.

Stora omvälvande händelser brukar öka stödet för den sittande regeringen. Väljarna vänder sig inte bort från utan mot den som för tillfället sitter på makten.

Sedan den förra väljarbarometern från Aftonbladet/Inizio för en månad sedan har det varit turbulent. För två veckor sedan meddelade migrationsminister Morgan Johansson (S) att Sverige inte längre kunde garantera att flyktingarna får tak över huvudet när de kommer till Sverige.

Veckan därpå införde regeringen, tvärtemot vad de tidigare sagt, tillfälliga gränskontroller i Sydsverige. Samtidigt infördes id-tvång på färjorna från kontinenten till främst Skåne.

Dagen därpå dog 129 personer i flera samordnade terrorattacker i Paris, det värsta terrordådet i EU sedan Madrid 2004. En av de döda var svenska. Ytterligare en svensk kvinna skadades.

Uppgång för M och FP

Inget av detta påverkar opinionen i någon högre grad. De största förändringarna i den här mätningen är uppgången för M och FP på 0,7 respektive 0,6 procentenheter.

Vad de beror på kan man bara förundras över. Moderaterna har inte direkt rosat marknaden den senaste tiden, bland annat har de lanserat ett illa genomtänkt förslag om att stänga gränserna för alla flyktingar som tidigare inte registrerats i ett annat EU-land.

Men nästan lika förvånande är att stödet för regeringens båda partier faktiskt minskar. Visserligen bara med marginella 0,2 procentenheter, men dock. Det här är, som jag skrev tidigare, ett läge då stödet för regeringen borde öka.

Centern en bit över

Lägst var stödet för S och MP i början av september, 29,7 procent. Sedan ökade det två månader i rad för nu alltså dala något. S tappar 0,4 procentenheter, stödet för MP ökar med 0,2 procentenheter. Tillsammans noterar de båda partierna ett stöd på 31,3 procent, nästan sju procentenheter mindre än i valet förra året.

Centern ligger fortfarande en bra bit över sitt valresultat. Men Annie Lööfs föräldraledighet har inte påverkat stödet i positiv riktning. Partiet har backat från 9,6 procent i början av september, innan Lööf fick sin dotter, till 8,3 procent.

Kristdemokraterna red i sin förra mätning på att partiet spräckte Decemberöverenskommelsen, DÖ. Sedan dess har stödet fallit med en procentenhet till 5,6 procent.

Inte dåligt för att vara KD men partiledaren Ebba Busch Thors förslag om att inrätta så kallade transitzoner fick inte samma genomslag. I zonerna skulle asylsökande delas upp i två grupper, de vars ansökan ska behandlas i Sverige, och de som inte skulle få det.

Andelen osäkra väljare har inte ökat

Trots de snabba och omvälvande händelserna under den senaste tiden har andelen osäkra väljare inte ökat. Tvärtom har de gått ner från 9,8 procent i slutet av sommaren och början av hösten till 9,2 procent nu.

Men väljarna är sluga och fattar i de flesta fall välgrundade beslut. Nu vill de sannolikt inte verka veliga och ändra sig bara för att kartan ser annorlunda ut. Bäst att besinna sig, tycks den svenska väljaren tänka.

Ställningen just nu mellan blocken

V+S+MP = 37,0 % (-0,2 %)

KD+C+FP+M = 40,2 % (+0,2 %)

SD = 20,7 % (+0,2 %)

Så skulle väljarna rösta om det var riksdagsval i dag

Vänsterpartiet: 5,7 % (0,0)

Socialdemokraterna: 25,8 % (-0,4)

Miljöpartiet: 5,5 % (+0,2)

Kristdemokraterna: 5,6 % (-0,1)

Centerpartiet: 8,3 % (-0,1)

Folkpartiet: 4,8 (+0,6)

Moderaterna: 21,5 % (+0,7)

Sverigedemokraterna: 20,7 % (+0,2)

Övriga: 0,7 % (-0,2)

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Webbundersökningen omfattar 2 054 intervjuer med personer över 18 år och gjordes mellan den 9 och 16 november. Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?