Chockerande futtigt när ÖB planerar för livet som konsult

Micael Bydén, Sveriges ÖB.

När överbefälhavaren Micael Bydén manade svenska folket att förbereda sig på krig trodde nog ingen att han personligen förberedde sig genom att bilda ett konsultbolag.

Att bli konsult är den gängse karriärvägen för toppolitiker och topptjänstemän när de går i pension. De är fortfarande kända för en bred allmänhet, deras kunskaper är ännu färska och telefonböckerna ytterst exklusiva och värdefulla.


Att politiker är ivriga att tjäna storkovan har vi vant oss vid.

Förre statsministern Göran Persson. Förre fackföreningsledaren och näringsministern Björn Rosengren. Förre statsministern Carl Bildt.

Rosengren skriver i sina memoarer om den stora glädjen i nya utmaningar, en omstart på gamla dagar och så vidare. Han skriver också:

”En av de första bilarna jag skaffade mig efter att ha lämnat posten som minister var en modern Jaguar med rejäl prestanda… Folk fick tycka vad de ville. Under de senaste åren har jag, bland annat, kört Land Rover, Aston Martin, Morgan och Bentley.”

Det är ärligt och irriterar inte på samma sätt som när ÖB registrerar sitt konsultbolag Byden Ops med adress på Försvarsmaktens högkvarter. Byden Ops låter tufft. Utan accenttecken uttalas ÖB:s namn som president Bidens. ”Ops” är amerikansk militär förkortning för ”operationer”.

Micael Bydéns företrädare sjukskrev sig på grund av utbrändhet. Han talade ut om sin svaghet och fick mycket beröm för det.


Själv fasar jag för tanken att ha en stresskänslig ÖB när Sveriges säkerhet hotas. Jag vill ha en hårding som säger att han löser uppgiften. Och, i fall han har någon fritid, åker Vasaloppet, övar prickskytte och badar i isvakar.

Om han kollapsar under trycket får han ljuga och säga att han är förkyld.

Vissa tjänster tillåter inte svaghet. Vissa tjänster kräver odelat fokus. Det vore en katastrof för hela världen om Volodymyr Zelenskyj sjukskrev sig med hänvisning till arbetsbördan.

Denna självklarhet har kommit bort i ett land vant vid fred och besatt av ovidkommande detaljer.

Micael Bydéns senaste förordnande består bara av en mening på två rader:

”Regeringen anställer general Micael Bydén som överbefälhavare och chef för Försvarsmakten fr.o.m. den 1 oktober 2021 t.o.m. den 30 september 2024.”


Det är kärnfullt och till och med lite hårdkokt.

Det finns också ett tillägg.

En precisering av uppgifterna i vår orostid? Inte alls, preciseringen består av två sidor med regler för Micael Bydéns tjänstebil, till exempel:

”Bilen får inte användas yrkesmässigt utanför tjänsten”. ÖB får alltså inte jobba extra som bilbud eller Uberförare.

I bilagan förekommer ordet ”stilleståndsdagen” men det syftar inte på första eller andra världskrigets slut, inte heller på Gulfkriget, Irakkriget eller någon annan väpnad konflikt. Det handlar om att ÖB inte behöver betala avgiften för tjänstebilen från och med ”den åttonde stilleståndsdagen” om den går sönder.

Bydéns förordnande som ÖB avhandlas på två rader; reglerna för hans tjänstebil på 43.

Det är komiskt men inte konstigt. Vissa tjänster kan bara bygga på förtroende. Du är högste ansvarig för försvaret. Punkt. Att du viger dig åt uppgiften är självklart.


ÖB gjorde inget formellt fel när han grundade ett bolag och för att förbereda livet som konsult i höst. Även reglerna för detta finns reglerat – i sjunde paragrafen i lagen om offentlig anställning.

Allt kan regleras!

Utom själva människorna.

Futtigheten är chockerande: att planera för livet som konsult samtidigt som han varnar nationen för fara och ofärd.

Följ ämnen i artikeln