Hovets ovilja att hjälpa polisen reser frågor

Hundratals män misstänks ha köpt sex på massagesalongen.

Hovet har inte velat hjälpa polisen att hitta den kungliga släkting som misstänktes för sexköp.

Att statschefens organisation beter sig så här imponerar inte.

Mannen åtalades för sexköp efter en dubbelswish på en thaisalong, men ärendet lades ner för några dagar sedan eftersom polisen inte lyckades delge honom stämningen innan det misstänkta brottet preskriberades.

Det här en historia som erbjuder den tacksamma möjligheten att kunna rikta kritik mot olika håll.

Den som vill kan exempelvis sucka över en kvällspress som inte bryr sig ett dugg om att hundratals liknande fall läggs ner varje år, men som sätter full fart då det handlar om en släkting till en kunglighet.

Det går också att ha synpunkter på att polisen började leta efter mannen först några dagar innan den tvååriga preskriptionstiden löpte ut.

Med det sagt finns ytterligare frågor att ställa.

Polisen har flera gånger försökt söka den misstänkte i dennes bostad, belägen i en fastighet som disponeras av Kungahuset.

Dessutom har spanarna pratat med företrädare för hovet, men säger sig ha fått svävande svar om var mannen kan tänkas befinna sig.


Med stigande frustration begärde polisen tillstånd hos domstol om husrannsakan i bostaden, men fick nej. Inte överraskande, då lagen sätter snäva gränser för att klampa in hos folk i delgivningssyfte.

Källor inom polisen är irriterade. De finner det osannolikt att hovet inte vet var mannen har befunnit sig och anser att de borde ha fått hjälp.

Margareta Thorgren, hovets presschef, säger till Aftonbladet:

– Hovet kan inte kommentera ärenden gällande privatpersoner. Det jag kan säga är att eftersom det här är en person som bor i en fastighet inom den kungliga dispositionsrätten så har hovet hjälpt polisen med en adress där den här individen bor.

– Vi vet inte var den här personen befinner sig.

Jag finner polisernas ilska högst begriplig. Visst, det handlar om ett brott som bara hade gett böter för en man som inte längre är åtalad och därmed inte heller längre är misstänkt.

Men brottet ingår i en stor härva med 2 500 sexköp och hundratals misstänkta torskar.

En verksamhet som bedrevs i par år i en thaisalong innan den avslöjades och en man dömdes till fängelse för grovt koppleri och allt från en riksdagsledamot till en kändis inom nöjesvärlden lagfördes för sexköp.


Några av kvinnorna som arbetade där var utländska och saknade arbetstillstånd i Sverige.

En av dem har berättat att hon anlände till Sverige med bara en liten väska, inkvarterades i en lägenhet i Hagsätra och fick lära sig ”massera”.

Det är med andra ord som det ofta är i sammanhang som detta: organiserad brottslighet som utreds av polisens enhet för människohandel.

En verksamhet som i första hand drabbar flickor och unga kvinnor och är allmänt erkänd som en av de mest vinstbringande formerna av den internationella kriminaliteten.

Det är mot denna bakgrund som statchefens organisations måttliga intresse av ärendet ska ses.

Delar av kungafamiljen under en konsert tidigare i november.

Följ ämnen i artikeln