Det råder inget tvivel om vad som har hänt

Är skammen över att ha drivit en liten flicka till självmord så djup att 45-åringen inte förmår att erkänna?

Han nekar sig genom ­förhör efter förhör och försöker parera den starka ­bevisningen med svår­begripliga resonemang om att hans dator är fjärrstyrd, utlånad eller stulen.

Vad får en vuxen människa att lura en 13-årig flicka till att posera naken på Skype, hota henne att publicera bilderna och ignorera henne då hon förklarar att hon ska ta sitt liv?

Att så har skett råder det ingen tvekan om. Konversationen där flickan flera gånger hotar med självmord återfinns både i hennes och den åtalade mannens dator.

Så sent som två dagar innan hon gav upp och hoppade framför ett tåg vädjade hon om att en ­påstådd nakenfilm skulle raderas.

Men personen hon pratade med svarade med nya krav: posera än en gång, annars publicerar jag ­filmen på Facebook, ­annars skickar jag den till din lärare.

Återstår då frågan om det är datorns ägare, den åtalade mannen, som ligger bakom de 24 sexbrotten mot olika barn, det yngsta bara 11 år.

Redan i det första förhöret berättar polisen att de i hans dator har hittat samtal med flickan och frågar om han vet vad hon gjorde några dagar ­efter deras konversation.

– Nej, svarar 45-åringen.

– Hon gick och ställde sig framför tåget i Kumla, svarar polisen.

– Hon som det har stått om i tidningen?

– Precis.

Mannen börjar prata om att kompisar har ­använt hans dator, men vägrar att avslöja vilka, polisen ­påpekar att chattandet har pågått i dagar, pressar honom på namn, vem har lånat din dator så länge? Inga svar.

I ett annat förhör hävdar mannen plötsligt att ­datorn måste ­vara fjärrstyrd av någon pedofil.

Versioner kommer och går. Datorn har varit utlånad ett tag, under några dygn låg den i ett stall eller om det nu var så att den stals och sedan av ett eller annat skäl lämnades till­baka.

Bevisningen ser ungefär likadan ut i samtliga 25 åtalspunkter. Internethistorik i datorn, chattar på Skype, spårning av ip-adresser.

Om inte denne man under rättegången hostar upp en trovärdig och kontrollerbar berättelse om sin dator så kommer han med all sannolikhet att dömas till ett långt fängelsestraff.

Kommer flickans föräldrar någonsin att få en förklaring till hur en vuxen man kunde driva deras dotter bortom förtvivlans yttersta gräns?

Följ ämnen i artikeln