Vi bygger om i stället för att driva en vettig politik

För exakt en månad sen skrev den just nu omsusade organisationen Megafonen på sin hemsida: HUSBYS FOLK VINNER SLAGET OM GATAN.

Stockholmspolitikernas förslag om att riva gångbroarna i Husby och höja upp bilvägen hade, efter två års protester från de boende, äntligen dragits tillbaka.

Det allra bästa med miljonprogramsförorterna är ju som alla vet, att bilarnas avgaser är avskilda från barnens lekar. Jag kan fortfarande minnas frihetskänslan i att som liten springa över gångbroar med bilvägens farliga dånande på tryggt avstånd under stegen.

Nu fick broarna till slut vara kvar.

Men förslaget att riva dem är talande för hur man ser på dessa förtryckta stadsdelar.

Vi bygger om, så ordnar det sig.

Istället för vettig politik för bättre skolor, mot slumifier­ing, social utslagning och fattigdom: renovering av fasader.

”Vi satsar på förorten” heter det.

Det är som att se Martin Timell ta sig an ett slitet badrum.

I Stockholm har makthavarna från höger till vänster turats om att lansera sådana storslagna integrationssatsningar genom åren. I mitten av 90-talet sjösatte S-regeringen Blommansatsningen, riktad mot ”problemområden” som Jordbro och Fittja. Sen följde ett pärlband av make-over-projekt. Ytterstadssatsningen. Storstadssatsningen. Stadsdelsförnyelsen. Vision Söderort.

Hur det gått? Ingen vet.

Efter Ytterstadssatsningen 1996 konstaterade kommunens revisorer att dokumentationen var så svårgenomtränglig att det inte gick att säga något om resultatet över huvud taget.

Det pågående Järvalyftet, som ska piffa upp bland annat det nu brinnande Husby, har varit fullt av fantasier långt bort från verkligheten. Vattenland på Järvafältet! Interaktiva klätterväggar! Nattfotboll! Bostäder i pyramidstil!

I projektet Religionsdialogen bjöds en hudterapeut in för att lära religiösa tonårstjejer lägga ansiktsmask med avokado. Järva Future Lab – vad nu det var - kostade över 7 miljoner innan allt rann ut i sanden.

Politikerna säger att de ”satsar”. Men i grunden förändras ingenting.

Hundratals miljoner har Järvalyftet kostat hittills.

Bränderna i Husby är bara själva finalen på ett monumentalt misslyckande.

Följ ämnen i artikeln